Политика, свързана с поверителността на Информационен сайт www.infoz.bg

Благодарим Ви, че посещавате Информационен сайт www.infoz.bg. Независимо дали правите това чрез персонален компютър, чрез мобилно устройство или по друг начин, Вие декларирате, че сте прочели текста по-долу, разбирате съдържанието и се съгласявате с настоящата Политиката за поверителност.

Настоящият текст отговаря на въпроса: Как сайтът работи с лични данни и какви лични данни се събират и обработват.

Информационен сайт www.infoz.bg не изисква регистрация - имате достъп до съдържанието без да предоставяте имена, псевдоним, имейл, пощенски адрес, местоположение, телефон, някакви персонални номера или чувствителни данни. Като посетител на сайта използвате съдържанието, като стигате до него от конкретен IP адрес и процесът включва създаване на файлове, които съдържат информация, извлечена при посещението (кукита).

Запазваме си правото да направим промени по всяко време и при всеки повод в този текст и в нашата Политика, свързана с поверителността и използването на лични данни в сайта. Ще информираме за такива промени, като обявим датата, на която те са направени. Препоръчваме Ви да посещавате периодично страницата и да се запознавате с нашата Политика, за да имате информация за начина по който работим с лични данни.  

Всички граждани на Европейския съюз получават от 25 май 2018 г. защита на личните си данни и това става с влезлия в сила от тази дата Регламент за защита на данни (General Data Protection Regulation) - Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета.

www.infoz.bg е информационен сайт, който е собственост на „Инфоз” ЕООД. Сайтът съдържа и публикува информационни единици, които могат да включват текст, снимки и видео, като информацията се получава и събира чрез журналистически способи, прилагани персонално от екипа на сайта. „Инфоз” ЕООД не обработва и не съхранява лични данни, които са станали известни на екипа в следствие на журналистическа работа, извън базата данни на сайта. Публикуваните лични данни стават обществено достояние чрез сайта, като „Инфоз” ЕООД не предоставя на други лица допълнителна информация и данни, свързани с текста на публикациите.

Информационен сайт www.infoz.bg публикува данните съобразно определението в член 17., алинея 3. от Регламент за защита на данни, а именно поради факта, че „обработването е необходимо за упражняване на правото на свобода на изразяването и правото на информация” и/или за други цели в обществен интерес и по силата на този член няма задължение да изтрие личните данни, отговарящи на целите, за които са събрани. Също така информационен сайт www.infoz.bg публикува лични данни съобразно разпоредбите на член 25з от Закона за защита на личните данни (с изменения и допълнения, приети и публикувани в Държавен вестник бр. 17 от 26 февруари 2019 г.)

Въпреки това общо правило, регламентирано в Регламента и в Закона за защита на личните данни ще разгледаме индивидуално всяко искане за премахване или редактиране на лични данни. Можете да направите такова искане, като се свържете с нас чрез имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Информационен сайт www.infoz.bg обработва и съхранява данните във връзка с член 85. Обработване и свобода на изразяване и информация от Регламент за защита на данни. Спазваме разпоредбите на българска нормативна уредба по въпроса и се съобразяваме с Европейската конвенция за правата на човека.

Информационен сайт www.infoz.bg се възползва от правото на дерогация (изключения от общите разпоредби), предоставено от Закона за защита на личните данни и от Регламента и конкретно въз основа на текстовете на член:

  • Член 85. ал. 1. Държавите членки съгласуват със закон правото на защита на личните данни в съответствие с настоящия регламент с правото на свобода на изразяване и информация, включително обработването за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

  • Член 85. ал. 2. За обработването, извършвано за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване, държавите членки предвиждат изключения или дерогации от глава II (принципи), глава III (права на субекта на данни), глава IV (администратор и обработващ лични данни), глава V (предаване на лични данни на трети държави и международни организации), глава VI (независими надзорни органи), глава VII (сътрудничество и съгласуваност) и глава IX (особени ситуации на обработване на данни), ако те са необходими за съгласуване на правото на защита на личните данни със свободата на изразяване и информация.

Информационен сайт www.infoz.bg използва услуги на социални мрежи и платформи - например такива, които са собственост на Google, Facebook, Twitter, като те имат собствени рекламни, проследяващи и измервателни системи и политики за работа с лични данни. Можете да се информирате от техните сайтове за съответствието на услугите им с Регламента за защита на данни.

Сайтът изпълва анализ чрез системата на Matomo, посредством която се събира само неперсонализирана информация, свързана с използването на сайта, без активиране на бисквитки. Анализът включва данни за: населено място на посетителя, вид на устройството му, езикови настройки на браузъра, операционна система, вид на браузъра, екранна резолюция, време на пребиваване на сайта, посетени страници от сайта и други. Тази информация не включва конкретен IP адрес, използван за свързване на Вашия компютър към интернет. Данните от всяко конкретно, но неперсонализирано посещение се изтриват от базата данни на системата след 180 дена.

Всяка от страниците на Информационен сайт www.infoz.bg се зарежда с криптиране на връзката чрез SSL сертификат. SSL (Secure Socket Layer) е протокол, който осигурява криптиране на връзката между сървър (уеб сайт) и браузър (софтуер на потребител). Предаваната през такава връзка информация е защитена от неоторизиран достъп и прихващане.

Информационен сайт www.infoz.bg използва бисквитки (кукита), които са необходими и важни за коректната му работа. Посещавайки сайта, Вие приемате използването на бисквитки (прочетете повече). Вие можете да прегледате, да редактирате, да премахнете, да се откажете от бисквитките чрез настройките на браузъра, който използвате за достъп до сайта. Екипът на информационен сайт www.infoz.bg не събира, не разглежда и не обработва бисквитки от никакъв тип и не предоставя информация за и от тях на трети страни.

Използването на съдържанието на сайта www.infoz.bg не е свързано с изискване за потребителска регистрация и с предоставяне на персонални данни. Получаване на новини от сайта чрез RSS емисия - софтуерен начин за взаимодействие на сайта с други сайтове или с потребители - е възможно чрез използване на услуги на трети страни (запознайте се с условия на Google) и администраторите на сайта не съхраняват и не управляват информация, свързана с направен абонамент или с индивидуален преглед на съдържание от сайта.

Сайтът използва свободен софтуер и работи чрез нает хостинг от фирма „СуперХостинг.БГ” ООД.  Можете да се запознаете с правилата и дейностите за защита на личните данни от хостинг компанията на адрес: https://www.superhosting.bg/web-hosting-page-terms-and-agreements.php#shared. „Инфоз” ЕООД е приел общите условия, които касаят дейността му, свързана с работата на сайта www.infoz.bg.

 

www.infoz.bg  Екип на Информационен сайт www.infoz.bg | Политиката е публикувана на 19 май 2018 г. | Последна редакция е направена на 21 април 2019 г.

Теми:

Светът

Китай отмени тържествата за лунната Нова година заради епидемията. Първия ден от Годината на Металния плъх няма да се празнува с масови събития. В Пекин днешният ден е празничен – из града бият много барабани и се разнасят дракони. Тази година китайската столица се е превърнала в град фантом. Двата големи столични парка, посрещнали 1,4 милиона посетители по време на миналогодишните празненства, днес са затворили врати

* * *
Най-малко 21 души са загиналите, а над 1030 са ранените, при земетресение с магнитуд 6,8 в Източна Турция. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара. След първия трус са били регистрирани 228 вторични, като най-силните са бил с магнитуд 5,4 и 5,1 по скалата на Рихтер

* * *
В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Хонконг обяви извънредно положение и мерки за ограничаване на връзките на града с континентален Китай заради новия коронавирус. Училищата, които сега са във ваканция заради Лунната нова година, ще останат затворени до 17 февруари. Спрени са полетите от до китайската провинция, а също и движението на високоскоростните влакове

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари

* * *
В Европейския съюз се отчита повишена опасност от новия вирус, открит в Китай. Допълнителни мерки вече се прилагат на летища в Италия и Франция, свързани с преки полети с китайския град, където бяха открити първите случаи на заболели от новия вирус

* * *
Руските депутати одобриха единодушно, след по-малко от два часа дебати, целия пакет поправки в конституцията, огласени от президента Русия Владимир Путин само три дни преди това. Проектът е одобрен на първо четене. Той разширява пълномощията на парламента и на конституционния съд

* * *
Европейската централна банка взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0%, 0,25% и минус 0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато инфлацията устойчиво не се е доближи до желаното равнище от малко под 2%