Абонаментните карти за обществения транспорт в Стара Загора - с по-ниски цени

Абонаментните карти за обществения транспорт в Стара Загора ще бъдат с по-ниски цени

Предложение за нови и по-ниски цени на абонаментните карти за градския транспорт ще предложи кметът на Стара Загора Живко Тодоров на общинските съветници на февруарското им заседание. Това обяви той по време на пресконференция. И към момента цените за учащи се и пенсионери в синхрон с решението на Министерски съвет.

Решението изисква учащи се, без значение от образователната степен, да ползват намаление от 70% от цената на редовния билет или абонаментна карта в обществения транспорт в града и селата, които той обслужва, а също регламентира намалени с 40% тарифи за пенсионерите. Предложението, което ще бъде представено за гласуване в Общински съвет, е за допълнителни намаления в тарифата на обществения транспорт за Стара Загора, коментира заместник-кметът Радостин Танев.

Новите цени ще бъдат следните.

  • За вътрешноградски транспорт цената на ученическата абонаментна карта за месец от 10 лева да се намали наполовина, т.е. новата цена да бъде 5 лева.
  • Цената за ученическа абонаментна карта за срок от 3 месеца – сега на цена от 30 лева, да стане 15 лева.
  • За пенсионерите на възраст над 68 години – цената за абонамента карта от 26 лева да стане 22 лева.

„По този начин искаме да насърчим използването на градския транспорт. Компенсациите за редовните пътници ще бъдат още по-изгодни“ – подчерта кметът Живко Тодоров. Заедно със своя ресорен заместник Радостин Танев, председателя на Общинския съвет Мария Динева и управителя на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД инж. Георги Станчев представиха някои от новите облекчени условия за превоз на пътници на територията на общината.

„Още нещо, което ще запишем, е промяната в размера на прага на минималната пенсия за отстъпките в цените. Към момента прагът е 470 лева. Нашата идея е да се увеличи и сумата да стане 510 лева, което би било в полза на още пенсионери, които искат да се възползват от компенсациите“ –  допълни Радостин Танев. Така цена на абонаментна карта за хората над 68 години, с доходи по-ниски от 510 лева, ще бъде на цена от 12 лева, а не както до сега 18 лева.

Предложенията за по-ниски цени в междуселищен транспорт са разделени на няколко зони и се отнасят до пътуване между селата от общината и града. „Примерът, който давам е със село Дълбоки, което е с най-много закупени карти за учащи. Цената на абонамента карта в момента е 41 лева, предлагаме намаляваме на 16,40 лева“ –  уточни още зам.-кметът.

„Подкрепям изцяло предложението на кмета Тодоров и неговия екип и това, което зависи от мен ще бъде направено, за да можем още на следващото заседание да вземем решение, което безспорно е в ползва на хората“ – каза председателят на Общинския съвет Мария Динева.

Ако предложението на общинската администрация получи одобрение, новите и по-изгодни цени за абонаментни карти ще влязат в сила от 1 март 2023 г.