Историята на Johnnie Walker

Една от най-известните и любими алкохолни напитки на всички хора по света е уискито. В Шотландия използването на думата скоч (scotch) е защитено от закона. Употребява се за уиски, произведено само в Шотландия, но трябва да е отлежало в бъчва поне три години. Има и други изисквания, на които трябва да отговаря напитката. Задължително е да е произведена в дестилерия от вода и малцов ечемик, към него могат да се прибавят дестилации само от други зърнени култури.

Johnnie Walker

Алкохолното съдържание трябва да бъде минимум 40%. Джони Уокър е най-известната и харесвана шотландска напитка. Годишно се произвеждат над 120 милиона бутилки. Световноизвестната марка дестилира както по-евтино, така и изключително скъпо колекционерско whisky.

Какво трябва да знаем за историята на Johnnie Walker?

Всеки ценител на добрия, качествен алкохол се интересува от историята и начина на възникване на любимата си марка. Джон Уокър е роден през 1805 г. Син е на скромен фермер, който умира през 1819 година. Джон продава семейната ферма, за да отвори бакалски магазин в Килмърнок. Той се отличавал със сериозен търговски нюх и е имал специално отношение към уискито. През тези години много от бакалиите предлагали единични малцове, качеството и вкусът им обаче винаги се различавали.

Джон започнал да ги смесва по определен начин, така че винаги да се получава един и същи перфектен вкус. Синът му Александър наследил семейния бизнес. Индустрията и светът се развивали и той правилно уловил бизнес теченията и произвел първия търговски бленд Old Highland Whisky. Започва да използва за пръв път и така известната квадратна бутилка на Johnnie Walker, позната и до днес, за да намали счупванията при транспортиране. Добавя и световноизвестния вече етикет, наклонен на една страна.

Оттук семейният бизнес се предава на неговите двама сина Александър II и Джордж. През 1909 г. те преименуват напитките и се появяват Johnnie Walker Red Label и Johnnie Walker Black Label. Използва се и уникалното лого на крачещия човек. Днес то е разпознаваемо навсякъде. Компанията снабдява кралското семейство на Великобритания с уиски от 1934 година до днес.

С какво се отличават най-известните уискита Johnnie Walker?

Перфектно дестилираната напитка набира все по-голяма популярност през годините и се налага, като една от любимите на потребителите. Марката бързо се превръща в първата световноизвестна. Братята Александър и Джон патентоват квадратната бутилка, диагонално залепения етикет, крачещия човек с монокъл и с бастун. Емблемата е много добре избрана, тъй като и до днес крачещият човек не спира да се движи и да обикаля света. Ето и някои подробности за най-известните видове Johnnie Walker:

  • червеният етикет – тази напитка е смесица между 35 различни вида. Cardhu от Speyside и Talisker от Isle of Skye са едни от водещите. Ароматът е свеж, усеща се и лек дим. Вкусът е леко сладък, опушен с нотки на ванилия и подправки. Цветът му може да се определи като червеникаво-златист;
  • Джони Уокър черен етикет – сложен, хармонично комбиниран вкус за ценители. Ще усетите дълъг послевкус на опушен торф, шоколад и стафиди. Цветът е златист до тъмно кехлибарен. Ароматът на опушен мед се смесва деликатно с този на ябълки и цитрусови плодове. Черният етикет е най-продаваното луксозно уиски в света. Това е единствената 12-годишна напитка, включена в класацията за най-популярните алкохолни напитки от този вид. Black Label е повече от уникален и запомнящ се;
  • Johnnie Walker син етикет – вкусът напомня черният етикет, но без медните тонове. Ще го отличите с кехлибарения му плътен цвят и златист оттенък. В наситения вкус се долавят сушени плодове, дим и торф. Едно от най-елитните уискита на пазара. Включва 16 малцови вида, някои от които с отлежалост и до 100 години. Ще споменем, че основата на сместа Blue Label е Caol Isla – това е островно уиски с перфектни характеристики;
  • златният етикет – една от най-елегантните напитки с вкус на мед. Златистият цвят, който се забелязва веднага, оправдава и името на алкохолната напитка. Има дълъг и мек послевкус. В основата му стои малцовото Clynelish. Водата, от която се произвежда, тече през планина богата на злато. Специалната вода придава този уникален вкус на напитката. Златният етикет се появява след края на Втората световна война и първоначално е бил запазен само за членовете на семейството и мениджърите в Johnnie Walker.

Johnnie Walker uiski

Който и вариант да изберете да дегустирате, ще останете впечатлени от перфектната смесица на блендове. Ако искате да изненадате своите гости за някакъв специален повод, може да се снабдите и с колекционерско 18-годишно уиски Johnnie Walker. Съставките са внимателно подбрани, има дълъг послевкус на черен шоколад, цитрусова кора и дим.

Как да разпознаем оригиналното уиски Johnnie Walker?

Като една от най-предпочитаните напитки в света и тази има доста реплики. Фалшификации най-често се правят на червения и черния етикет. Когато купувате, е да обърнете внимание на следните характеристики:

  • форма на капачката – тя трябва задължително да бъде метална с формата на бъчва. Капачки, изработени от друг материал, говорят за фалшификат;
  • надписът – на оригиналната капачка надписът е с доста по-едър шрифт, отколкото се наблюдава при ментетата. При оригинала надписът обикаля цялата капачка;
  • ходещото човече е изобразено релефно върху бутилката – това е запазената марка на оригинала;
  • етикетът е с триизмерна повърхност – при докосване ще усетите качеството на изработката. При фалшификатите етикетът е гладък на допир.

Бъдете внимателни, когато купувате нещо подобно, за да не се разочаровате впоследствие.

Къде ще открием гарантирано оригинално уиски Johnnie Walker?

Ако държите на високото качество и разнообразието от възможности, е най-добре да пазарувате от онлайн магазини. Просто трябва да имате навършени 18 години и може да разгледате огромната колекция от най-добрите блендове Johnnie Walker. Насладете се на висококачествено уиски с гарантиран произход.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg