Филмът „Шекспир като улично куче“ влиза в кината

На 3 февруари 2023 г. е премиерата на втория пълнометражен филм на режисьора Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“. След успеха на „Кецове“, който беше отличен от Европейската филмова академия и беше българското предложение за „Оскар“ през 2012, Валери Йорданов отново е режисьор и сценарист на втория си филм. „Шекспир като улично куче“ разказва историята на едно момче на седемнайсет години, притежаващо два големи таланта – актьорските умения и уличният бокс.

Valeri Yordanov

Момчето обича и може да пише, обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф“ и „гангстерът“ на своята улица. Пред него се изпречват два тежки въпроса: как и дали ще продължи по правилния път и с кой от 'талантите' си може да спаси живота на най-близкия си човек.

„Историята в “Шекспир като улично куче„ е истинска и преживяна. Естествено – някои от линиите й съм доизмислил или уголемил, дал съм място на повече “сценарни хватки„, които са полезни за разказа и филма, но в цялост – историята е реална и действителна част от моя живот и от този, на мои приятели“, споделя Валери Йорданов.

В ролята на Чаво – прототипът, вдъхновил историята и реален човек в живота на Валери Йорданов, влиза Захари Бахаров. Дебюти в игралното кино в главните роли на Данко, Ицо и Ели правят младите таланти Владислав Стоименов, Васил Илиев и Елеонора Иванова. Зад камерата застава Борис Славков, а продуценти на филма са Chouchkov Brothers, продуцирали едни от най-успешните български филми в последното десетилетие – „ТИЛТ“ (2011) и „18% сиво“ (2020).

Shekspir ulichno kuche

„Шекспир като улично куче“, България, 90 мин.

  • Режисьор: Валери Йорданов
  • Сценарист: Валери Йорданов
  • Оператор: Борис Славков
  • Продуценти: Борислав Чучков, Виктор Чучков, Валери Йорданов, Гергана Станкова
  • Композитор: Калин Николов
  • Художник: Ванина Гелева
  • Художник костюми: Мирела Василева
  • Режисьор по монтажа: Валери Йорданов
  • В ролите: Владислав Стоименов, Захари Бахаров, Елеонора Иванова, Васил Илиев, Гергана Данданова, Меглена Харамламбова, Доротея Толева, Стефан Щерев, Любомир Нейков, Силвия Лулчева, Серафим Тодоров, Леард Докле и др.

Шекспир като улично куче“ е реализиран с подкрепата на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ и Програма МЕДИЯ на Европейския съюз.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24