Видове въздушни пушки и кой е най-подходящият за вас?

В днешно време има много видове въздушни пушки, но не всеки може да се ориентира и да намери подходящата. От онлайн магазин Zarimex споделят повече насоки при избора на мощни въздушни пушки.

Какви видове въздушни пушки има?

Има няколко основни видове, които се предлагат във специализираните онлайн магазини за такъв тип стоки:

1. Пружинни – това са стандартните и най-популярни варианти. Използват пружина, за да създадат налягане и да изстрелят въздуха. Имат някои специфични особености, които ги отличават:

  • механична сила – пружината, вградена в оръжието, съхранява потенциална енергия и при натоварване се съкращава. Когато спусъкът е натиснат се освобождава, като предава енергия на снаряда. Така се генерира достатъчно сила и мощност, за да изстреля снарядите с висока скорост и прецизност;
  • необходимост от презареждане – те се нуждаят от ръчно презареждане след всеки изстрел. Пружината трябва да бъде ръчно съкратена и заключена, за да се запази енергията за следващия изстрел. Това изисква определено натоварване от страна на стрелеца;
  • устойчивост и надеждност – известни са със своята издръжливост. Обикновено са проектирани да имат дълъг експлоатационен живот и да издържат на интензивна употреба.

2. Пневматични – тези видове използват сгъстен въздух, за да осъществят изстрел. От гледна точка на теглото са по-тежки и обикновено са с по-голяма точност. Изключително популярни са поради редица особености:

  • работят тихо – използват въздуха като мощно средство за изстрелване и затова имат тихо действие. Това ги прави подходящи за стрелба в затворени помещения или в области, където трябва да се запази тишината;
  • безопасност – в сравнение с огнестрелните оръжия, те са по-безопасни. Тъй като не използват патрони, няма риск от възпламеняване или взрив;
  • по-малък откат – това означава, че не създават дискомфорт при стрелба, колкото, ако стреляте с карабина или гладкоцевна пушка, например. Това ги прави съответно по-удобни, по-лесни за прицелване и по-малко уморителни за стрелеца.

Изборът между пружинна и пневматична въздушна пушка зависи от вашите нужди, предпочитания и предназначение на оръжието. Помислете за дейностите, които планирате да изпълнявате, като обърнете внимание, че този вид не се използва за лов, а за забавление и спортна стрелба.

izbor

Как да изберем правилния калибър?

Калибърът на въздушната пушка е още един важен фактор. Той варира в широк диапазон, като има няколко най-масово предпочитани варианта:

  • .177 (4.5 mm) – стандартен вид, подходящ за по-точни изстрели и идеален за стреляне по мишени;
  • .22 (5.5 mm) – той е по-мощен, а изстрелите му са по-тежки и обикновено са по-малко точни на дълги разстояния.

Изберете според разстоянието на мишената и нейния вид.

Подходящи въздушни пушки според вашия стил и нужди

Ако търсите въздушна пушка за развлекателна стрелба, пружинен модел с калибър .177 би бил добър избор заради високата точност. Ако предпочитате по-голям калибър и по-голяма мощ, то вероятно по-доброто решение би бил пневматичен вариант в калибър .22. Ако ви трябва нещо леко и удобно за носене, е добре да разгледате моделите с лек приклад.

Важно е да знаете, че изборът ви зависи от вас и вашите предпочитания. Винаги дръжте безопасността на преден план и се наслаждавайте на стрелбището. Не забравяйте да извършвате редовна поддръжка на оръжието.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: