1 октомври – Световен ден на кафето

На 1 октомври за 40-ти път отбелязваме Световния ден на кафето. Първото честване на този празник е през 1983 г. в Япония. Освен традиционната консумация на кафе през 21 век има все повече нови начини да се насладим на популярната напитка. Младите хора, за разлика от своите родители, баби и дядовци, очакват нещо напълно различно от просто чаша кафе.

World Coffee Day 2

Интересни факти, с които може да се отбележи празника на обичаната напитка:

 • Не е известно кой точно е изпил първото кафе в света

Легендата гласи, че един овчар забелязал, че козите му ставали много енергични, след като яли плодовете на определен вид храст. Той събрал от тези плодове, сложил ги в кипяща вода и напитката се превърнала в първата чаша кафе. Технически процедурата е същата и до ден днешен, макар и с новите вариации и промени.

 • Културата на кафето произхожда от Близкия Изток

Културата на кафето произхожда от Близкия изток с множество кафенета в Турция, Персия, Сирия и Арабия през 15-и век. Кафето навлиза в Европа през 16-и век, но по онова време много европейци отхвърлят напитката, твърдейки, че християните не можели да пият напитките на другите религии. Въпреки това папа Климент VIII веднъж опитал чаша кафе и веднага го харесал. Така напитката се появила в цяла Европа и Америка.

 • Кафето е втората стока по износ след петрола

Днес кафето се отглежда в повече 70 тропически страни и е втората стока по износ след петрола. Интересно е, че не големите страни производители на кафе консумират най-много кафе, а ние, европейците, пием една трета от кафето в световен мащаб.

 • Консумацията на кафе не се влияе от инфлацията и икономическата несигурност

Въпреки инфлацията и икономическата несигурност, повечето потребители не се отказват от кафето. Количеството на консумация не намалява, а се променя.

 • По-младите хора често пият кафето си навън

По-възрастните хора предпочитат да пият любимата си напитка вкъщи, докато по-младите често пият кафето си навън, в компания или в движение, избирайки готови за консумация напитки с кафе. Много млади хора нямат кафемашина в собствените си домове.

 • Готовите продукти стават все по-разпространени

Осъзнатите потребители търсят да закупят продукти от рециклируеми опаковки, затова много от тях избират да купуват кенове, тъй като този вид опаковка е изцяло и безкрайно рециклируем.

 • Ценителите на кафето търсят разнообразие и специални вкусове.

Готовите за употреба продукти предлагат голямо разнообразие с високо и гарантирано качество. На пазара вече има вкусове като солен карамел, лешник, шоколад и дори лате напитки с вкус на ром и орех.

И така, как можете да направите 1 октомври незабравим?

 1. Започнете деня си с любима чаша кафе. Изпийте го точно както го обичате, според личните Ви вкус и предпочитания.
 2. Организирайте събиране с приятели или семейството си, където може да споделите своите любими брандове и вкусове или да опитате нови такива.
 3. Съчетайте сладостта с леката горчивина на кафето, открийте кое сладко изкушение отива най-много на любимото Ви кафе.
 4. Покажете на другите колко много обичате кафето. На този ден направете снимка с кафе и я качете в социалните мрежи с хаштаг #InternationalCoffeeDay.
 5. Оглеждайте се, защото в този ден може да посетите специални дегустации на кафе, организирани на различни места.

Нека тази година отбележим 1 октомври като истински празник на кафето, пожелават от Chapter 4!

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24