Значение на покривните култури за големи и малки стопанства

Отглеждането на култури в покрити пространства, като пластмасови тунели и оранжерии, не е просто модерна тенденция, а практика, която има съществено значение за големите и малките стопанства.

jupite 57x4 45m vitavia1. Запазване на условията за растеж и развитие

Отглеждането на култури в оранжерии и пластмасови тунели позволява земеделците да контролират и оптимизират условията за растеж и развитие на растенията. Това е много важно, тъй като растенията изискват определени условия, за да процъфтяват и да дават добра реколта.

  • Температурни условия: В оранжериите и пластмасовите тунели се използват системи за контрол на температурата, които позволяват на земеделците да поддържат оптимални стойности за растежа на различните култури. Това включва отопление през студените месеци и вентилация по време на горещите периоди, осигурявайки нужните благоприятни условия за растенията.
  • Влажност на въздуха: Контролирането на влажността на въздуха е от съществено значение за предотвратяване на болести и насекоми, както и за оптимален растеж. Оранжериите на gardenway.bg предоставят възможност за регулиране на влажността чрез системи за оросяване или вентилация, което е особено полезно във влажни или сухи климатични условия.
  • Осветление: Светлината е от съществено значение за фотосинтезата и растежа на растенията. Оранжериите са оборудвани със системи за изкуствено осветление, което позволява на земеделците да регулират продължителността и интензивността на светлината в зависимост от нуждите на културите, осигурявайки им оптимални условия за растеж дори през периоди на недостиг на дневна светлина.
  • Въздухопроводимост: Добрата вентилация е от съществено значение за предотвратяване на болести, както и за осигуряване на достъп до свеж въздух за растенията. Оранжериите са проектирани с подходящи системи за циркулация на въздуха, което поддържа здравословен растеж и помага за разпределението на влагата и топлината по равномерен начин.
gradinska oranzheriya polikarbonatГрадинска оранжерия от поликарбонат, снимка: gardenway.bg

Всички тези фактори работят заедно, осигурявайки оптимални условия за растеж и развитие на културите в оранжериите и пластмасовите тунели. Това позволява на земеделците да постигнат по-голяма продуктивност и качество на своите реколти, като в същото време намаляват негативните въздействия на външните климатични условия.

2. Разнообразие от култури през цялата година

Отглеждането на култури в оранжерии и пластмасови тунели отваря вратата за разнообразие от растения и продукция през цялата година. Това представлява значително предимство за земеделските стопанства поради следните причини:

Преодоляване на сезонни ограничения

Оранжериите създават микроклимат, който позволява на земеделците да отглеждат своята реколта, независимо от сезона. Те могат да продължат производството на култури като домати, чушки, зелени салати, ягоди и др., дори през зимния сезон, когато външните условия не са подходящи за отглеждане на тези култури.

Подобрено качество и вкус

Растенията, отглеждани в оранжерии, често имат по-добро качество и вкус в сравнение с тези, отглеждани на открито. Това е поради по-доброто контролиране на условията, като например влажността, температурата и светлината. В резултат на това, плодовете и зеленчуците са по-сладки, сочни и ароматни, което е добре както за потребителите, така и за земеделците.

dalag gradinksi tunel gardenway bgДълъг градински тунел, снимка: gardenway.bg

Повишена продуктивност и рентабилност:

Отглеждането на култури през цялата година в оранжерии позволява на земеделците да увеличат своя производствен капацитет и да постигнат по-голяма продуктивност. Те могат да се адаптират към пазарните изисквания и да предлагат продукция през цялата година, което повишава тяхната рентабилност и конкурентоспособност.

Изграждането и експлоатацията на оранжерии е инвестиция, която се отплаща със стабилност, разнообразие и устойчивост за земеделските стопанства, като в същото време удовлетворява потребителите със свежи и качествени продукти през цялата година.

otglezhdane plastmasovi tuneli gardenway bgОтглеждане в пластмасови тунели, снимка: gardenway.bg

3. Екологични предимства и устойчиво земеделие

Отглеждането на култури в оранжерии и пластмасови тунели има значителни екологични предимства и допринася за устойчивото земеделие. Оранжериите позволяват по-ефективно използване на ресурси. Системите за напояване и торене могат да бъдат оптимизирани, за да намалят използването на вода и торове, като същевременно се поддържа висока продуктивност.stenna gradinska oranzheriya

Също така, отглеждането на култури в оранжерии може да намали зависимостта от пестициди и химикали за контрол на болести и вредители. Заради по-доброто контролиране на условията в оранжериите, растенията са по-малко податливи на нападения от болести и вредители, което намалява необходимостта от химикалите и подобрява качеството на продукцията.

Отглеждането на култури в оранжерии и пластмасови тунели е иновативен подход към земеделието, който може да подпомогне устойчивото използване на ресурсите и опазването на околната среда за бъдещите поколения. Това е ключът към успеха на стопанствата, независимо от техния размер. В бъдеще, с развитието на технологиите и усъвършенстването на методите за отглеждане, оранжериите ще останат важни за устойчиво земеделие и осигуряване на храна за нашето нарастващо население.

Стенна градинска оранжерия, снимка gardenway.bg

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg