Въвеждаме дуално обучение по швейцарски модел

Споразумение за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ е подписано в Гербовата зала на Президентството в присъствието на президента Росен Плевнелиев. Целта на проекта е да се създаде капацитет за прилагане на швейцарския модел за дуално професионално образование.

дуално обучение по швейцарски модел prezident plevneliev podpisvaneПод документа подписи сложиха посланикът на Швейцария у нас  Денис Кнобел, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на образованието и науката Тодор Танев и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Споразумението беше подписано в присъствието на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и на народни представители от Комисията по образование и наука към НС, съобщиха от прессекретариата на Президента.

Пилотният проект предвижда Конфедерация Швейцария да финансира с 3,5 млн. швейцарски франка подобряването на професионалното образование в България. Инициативата беше финализирана и обявена по време на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Берн в края на миналата година.

Образованието е приоритет, зад който застават водещи министерства, работещи за въвеждането на дуалното обучение у нас, и доказателство за това е присъствието на държавния глава, вицепремиери, министри и народни представители, отбеляза президентът Росен Плевнелиев. „Просперитет се постига само благодарение на просвета и върховенство на закона. Прилагането на дуалното образование има ясен хоризонт, учим се от страната с най-добър опит в тази сфера – Швейцария, където безработицата е минимална“, заяви президентът. Държавният глава посочи, че обучението чрез работа дава перспектива, тъй като младите хора получават не само знания, но и умения.

Дуалното образование е един от многото фактори за икономическия успех на Швейцария, заяви посланик Кнобел. Той благодари за домакинството на президентстката институция администрация и за ангажимента от страна на президента Плевнелиев към реформирането на българската образователна система. „Важна е политическата воля на правителството и парламента, защото целта ни е да видим образователна система, по-пряко насочена към потребностите на частния сектор“, заяви посланикът.

Подписването на споразумението е лесно, трудното предстои, коментира вицепремиерът Дончев и изрази надежда реализацията на проекта да даде видими резултати. „Дуалнотото обучение е добро и правилно решение“, посочи още заместник министър-председателя. Според Томислав Дончев важна е вярната посока, от която има необходимост образователната ни система.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит.
По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

* * *
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер предупреди, че расте броят на мигрантите, опитващи да влязат в Европа по така наречения Балкански път на миграцията

* * *

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,4%, достигайки миналата година 1,411 милиона души. В Китай мъжете са с около 35 милиона повече от жените. Близо 64% от китайците през 2020 г. са живели в градовете. Над 63% от хората са в активна възраст (от 15 до 59 години), близо 19% са над 60 години, а почти 18% – под 14 години

Най-четеното от последните дни