Въвеждаме дуално обучение по швейцарски модел

Споразумение за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ е подписано в Гербовата зала на Президентството в присъствието на президента Росен Плевнелиев. Целта на проекта е да се създаде капацитет за прилагане на швейцарския модел за дуално професионално образование.

дуално обучение по швейцарски модел prezident plevneliev podpisvaneПод документа подписи сложиха посланикът на Швейцария у нас  Денис Кнобел, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на образованието и науката Тодор Танев и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Споразумението беше подписано в присъствието на заместник министър-председателя по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и на народни представители от Комисията по образование и наука към НС, съобщиха от прессекретариата на Президента.

Пилотният проект предвижда Конфедерация Швейцария да финансира с 3,5 млн. швейцарски франка подобряването на професионалното образование в България. Инициативата беше финализирана и обявена по време на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Берн в края на миналата година.

Образованието е приоритет, зад който застават водещи министерства, работещи за въвеждането на дуалното обучение у нас, и доказателство за това е присъствието на държавния глава, вицепремиери, министри и народни представители, отбеляза президентът Росен Плевнелиев. „Просперитет се постига само благодарение на просвета и върховенство на закона. Прилагането на дуалното образование има ясен хоризонт, учим се от страната с най-добър опит в тази сфера – Швейцария, където безработицата е минимална“, заяви президентът. Държавният глава посочи, че обучението чрез работа дава перспектива, тъй като младите хора получават не само знания, но и умения.

Дуалното образование е един от многото фактори за икономическия успех на Швейцария, заяви посланик Кнобел. Той благодари за домакинството на президентстката институция администрация и за ангажимента от страна на президента Плевнелиев към реформирането на българската образователна система. „Важна е политическата воля на правителството и парламента, защото целта ни е да видим образователна система, по-пряко насочена към потребностите на частния сектор“, заяви посланикът.

Подписването на споразумението е лесно, трудното предстои, коментира вицепремиерът Дончев и изрази надежда реализацията на проекта да даде видими резултати. „Дуалнотото обучение е добро и правилно решение“, посочи още заместник министър-председателя. Според Томислав Дончев важна е вярната посока, от която има необходимост образователната ни система.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на прессекретариата на Президента)

Ако намирате тази информация за полезна или интересна, ще сме благодарни ако я споделите с вашите приятели...

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24