Алергиите - какво ги причинява и какво трябва да знаем?

Кожните алергични заболявания се увеличават и в България, и световен мащаб. Най-разпространени са контактните дерматити. Стандартните тестове се правят с 30 алергена, които най-често попадат върху нашата кожа и предизвикват алергични реакции.

"Алергените са широко разпространени около нас. За да се справим със заболяването е необходимо да уточним кой е алергенът и да се опитваме да го избягваме, а не само да прилагаме различни медикаменти, които не винаги се използват правилно. Обикновено пациентите имат дълга история за такива реакции и посягат към тубичките с кортикостероиди, с които се опитват да си решат проблема" - обясни дерматологът д-р Иван Балдаранов.

Алергените са много. Най-често причиняващите проблеми са белият метал никел, кобалтът, калиевият бихромат, боите за коса и дрехи, парфюмни компоненти и консерванти. Бижута, които съдържат никел биха създали проблем.

doctor ivan baldaranov stara zagoraОсобено важно е да не се прекалява с тези неща при малки деца, да не се поставят твърде рано бижута, защото можем да предизвикаме синсибилизация, т.е. да предизвикаме алергия към веществото в много ранна възраст, което ще създаде проблеми през целия живот. Особено податливи на това са децата с атопичен дерматит. то също спада към алергодерматозите, среща се изключително често в нашето ежедневие, като тенденцията е за значително увеличаване на процента на засегнатите заедно с индустриализацията на обществото - уточни д-р Иван Балдаранов.

Около 20% от децата са засегнати от атопичен дерматит. Признаците на заболяването са развитие на много суха, възпалена и сърбяща кожа при дечицата. В световен мащаб е установено, че качеството на живот на едно семейство с дете с атопичен дерматит е много по-ниско отколкото качеството на живот при дете с диабет.

Д-р Балдаранов заяви още, че се обсъжда към стандартната европейска система, който включва 30 алергена, да бъдат прибавени допълнително алергени, характерни за България.

"На първо място това са челните продукти от рода на прополиса. Пчелните продукти са изключително полезни за консумация, но не споделяме увлечението да се лекува с тях върху кожата. Поставени върху кожата често водят до тежки алергични реакции, които често са водили до хоспитализация на пациенти. Същото важи и за някои растителни извлеци, които масово се използват в България - на първо място е невенът, който почти всяка баба си го приготвя с мас" - каза д-р Иван Балдаранов.

Дерматолозите съветват при кожни проблеми да се консултираме със специалист, а не да се самолекуваме с помощта на интернет.

Дерматологът д-р Иван Балдаранов: Пчелните продукти са изключително полезни за консумация, но поставени върху кожата често водят до тежки алергични реакции

Венета Асенова | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber