Обсъжда се въвеждане на автомобилна винетка за почивните дни

От 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя да бъде въведен нов вид винетка за автомобилите, предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, подготвени от ГЕРБ. Витенка "уикенд" трябва да бъде по-евтина от седмичната, която в момента е 15 лева.

Nikolay NankovТова обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Винетката ще е валидна за конкретните дати, а не за всеки уикенд през годината.Времето на валидност с конкретни часове също ще бъде обсъждано допълнително. Според министъра едва ли има хора, които тръгват от работните си места в 12 часа в петък. „Може би ще обсъдим срокът да е от по-късния следобед в петък до понеделник сутринта, тъй като много хора се прибират в първия работен ден от седмицата. Предстои дискусия по тази тема. Ще вземем най-доброто решение“, каза министър Нанков.

Цената на стикера ще бъде уточнена в последваща наредба, след гласуване на законовите поправки от парламента. Законопроектът е насочен предимно към по-бързото въвеждане на тол системата в нормативите, на базата на която ще бъде изградена и необходимата администрация в рамките на Агенция Пътна инфраструктура, уточни министърът. Той очаква от средата на 2019 г. системата да започне да генерира доходи.

Николай Нанков припомни, че от януари 2019 г. трябва да влезе в сила електронната винетка. Това е последната година, в която ще имаме хартиени стикери по стъклата на леките автомобили, каза министърът. Целта е да облекчим гражданите, както ще направим с начина на купуване на електронната винетка от следващата година – чрез мобилно приложение, през интернет, от бензиностанции или областните пътни управления, а разпознаването ще е само с номера на автомобила, посочи Николай Нанков.

За цената на новата винетка и диференцирането на тол системата за тежкотоварните автомобили вече са направени първоначалните предложения на експерти, а през август ще започне и обществено обсъждане.

weekend vinetka

www.infoz.bg  www.infoz.bg