Проф. д-р Иван Станков: При доказано заболяване от чума животните трябва да се умъртвят

Чумата, която се разпространи сред дребния рогат добитък в България, е заболяване, което не констатирано в Европейския съюз. Среща се в Африка, в Индийския полуостров и в Близкия Изток.

През последните 3 – 4 години се среща и в Турция, където сега има над 700 огнища, включително и близо до нашата граница, а село Воден е точно там. Това съобщи проф. д-р Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, който е бивш ректор на Тракийски университет – Стара Загора и министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков.

Проф. д-р Иван Станков„Чумата няма лечение и при доказан случай животните, които са болни и тези, които са били в контакт с тях, трябва да бъдат унищожени. Аз съм най-големият противник на това, но друго решение няма. След проникване на вируса лигавиците се възпаляват веднага, поразяват се всички меки тъкани, засяга се и половата система, унищожава се и храносмилателната система” – обясни проф. д-р Иван Станков.

Той добави, че веднага след установяването на такъв случай трябва да се въведе карантина и да се засили контролът от страна на полиция, за да се преустанови достъпът до тези ферми. Заразяването става чрез контакт между животните, но вирусът може да бъде пренесен и чрез хора, като при тях той не води до заболяване. Досега трябваше да се приложат по-строги мерки и да не се допускат в огнищата вероятната зараза журналисти, природозащитници и хора извън оторизираните служби, категоричен е специалистът.

„Според мен беше прибързано унищожаването на някои от стадата, без да има достатъчно доказателства, че са болни и преди да бъдат получени резултатите. Първо трябваше да се направи консулт от специалисти, каквито има в Тракийския университет в Стара Загора и в научните институти. Също така беше необходимо бързо да се сформира щабът и той да излезе с решение за евтаназията на животните, на база на конкретни резултати от изследванията. Контролът трябваше да обхване не само селищата и 2-километрова ивица, а 20-километровата гранична зона на местата, където са били животните. Там трябваше да отидат лекари и специалисти, които да разяснят на хората какво представлява това заболяване и какво следва, за да бъдат подготвени, а не изненадани” – категоричен е проф. д-р Иван Станков.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24