Мостът към индустриалната зона в Стара Загора се пуска за движение

Мостът между индустриалната зона и центъра на Стара Загора се пуска за движение предсрочно

Преди договорения с изпълнителите срок се открива цялостно реконструираният надлез над жп линията и бул. „Славянски“ в Стара Загора. Трасето е с обща дължина 550 метра.

То минава по бул. „Патриарх Евтимий“, в участъка от бул. „Славянски“ - от „Братя Жекови“ до Северната граница на Южната промишлена зона.

Изпълнението на обекта съсредоточава голям обществен интерес, тъй като свързва центъра на града с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора и от нея в посока магистрала „Тракия“. То започна на 04.06.2018 г. и приключва на 01.02.2019 г., като срокът за изпълнение е 270 календарни дни. Извършена е цялостна модернизация на пътния надлез, в чийто обхват попадат три мостови съоръжения - новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 метра, реконструиран триотворен мост с отвор около 40 метра над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 метра.

Обектът се осъществи по договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – ІІ фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 - 2020.

Извършено е уширение на пътното платно до 13 метра, като са обособени четири ленти за движение с ширина 3,25 метра, приведен е габарита на пътното платно, съгласно общия устройствен план към III А клас. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и понижени бордюрите в зоната на кръстовищата.

Връзката на бул. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ ще се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища, които заменят двете Т-образни кръстовища.

Изградена е отводнителна колекторна система за съоръженията, която е предвидена само за моста, по който преминава автомобилното движение. Заустването се осъществява в новоизградена улична дъждовна канализация от страна на индустриалната зона. Отводняването на уширените части за пешеходно движение се осъществява повърхностно, като непосредствено след съоръжението, повърхностните води от конструкцията се улавят от дъждоприемни шахти.

Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, подобрени са транспортно-експлоатационните качества и отводняването на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“, с цел осигуряване на условия за безопасност на движението, комфорт на пътуващите и удължаване експлоатационния живот на мостовите съоръжения и уличната настилка в обхвата на съоръжението.

С изпълнението на проекта се повишава комфорта при движение в обособените бус ленти, намалява риска от инциденти и произшествия на пътя, постига се по-добра организация на уличното движение и улична мобилност, по-голяма привлекателност на обществения транспорт, благодарение на подобрената достъпност, подобрява се функционалността на града в рамките на общината, мобилността за цялото население, включително екологичен пътнически транспорт: обществен транспорт, велосипедни и пешеходни зони. Ползите се очакват и в посока намаляване на задръстванията на движението и подобряване на перспективите на градския транспорт, опазване на околната среда чрез намаляване на емисиите, както и подобряване безопасността на транспорта.

Изпълнител на обекта е „Трейс Груп Холд“ АД - София, а строителният надзор на обекта е на „Екип МГ“ ООД - Харманли.

Проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – ІІ фаза“ се изпълнява от 02.01.2018 г. и е с продължителност 36 месеца. Общата стойност е 14 727 612 лева, като безвъзмездната финансова помощ е 13 967 993 лева, а собственият принос - 759 619,60 лева. Проектът включва още изграждането на Система за управление на градския транспорт”, въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“.

Официалната церемония за откриването, на която е поканен министър-председателят Бойко Борисов, ще се проведе на самия обект в неделя, 3 февруари 2019 г., от 10:00 часа. Веднага след това ще бъде пуснато движението на автомобили по бул. “Св. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“.

Министър-председателят Бойко Борисов ще разгледа и парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), след приключилия там цялостен ремонт.

most stara zagora 02 Моменти от изграждането на пътните съоръжения

most stara zagora 03

most stara zagora 04

www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимки: Община Стара Загора)

 

Светът

ФБР организира операция по претърсване на дома на включения в санкционния списък на САЩ руски олигарх Олег Дерипаска във Вашингтон

* * *
Европейският парламент призова Европейската комисия да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на Съюза, като задейства механизма за условност. Европейската комисия ще санкционира Полша за решение на нейния Конституционен съд, "представляващо пряко предизвикателство по отношение на единството на европейския правов ред", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

* * *
Полша увеличи двойно военните по границата си с Беларус. Почти 6000 полски войници вече охраняват границата на страната с Беларус, засилвайки мерките за сигурност срещу мигрантска вълна

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни