Забранява се напускане и влизане в областните градове без неотложна причина

Полицията поставя от 0 часа в събота, 21 март 2020 г., контролно-пропускателни пунктове по входовете и изходите на областните градове. През тях ще се пропускат само лица с неотложна причина за пътуване, обусловено от доказана потребност по служебни или здравословни причини или поради желание за завръщане в собствения дом.

Причината ще се установява с писмен документ - медицински и служебни бележки от работодател и документи за самоличност.

От 0 часа в събота, 21 март 2020 г. се преустановяват се посещенията на паркове, градски градини и спортни съоръжения на открито и на закрито.

Забранява се на лица до 60-годишна възраст да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30 часа, за да могат през това време там да пазаруват възрастните граждани.

Вътрешният министър Младен Маринов отбеляза, че ако въведените мерки не дадат желания резултат, ще бъдат дадени допълнителни забрани. Той призова към дисциплина възрастните хора, които да спазват стриктно новите разпоредби във връзка с извънредното положение и борбата с коронавируса.

* * *

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда нови противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 21 март 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

ЗАПОВЕД

На основание чл. 63, ал. 1 от Закона за здравето и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COV1D-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение

НАРЕЖДАМ:

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 00.00 часа на 21.03.2020 г.:

    • Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.
    • Органите на Министерство на вътрешните работи да организират контролно- пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и да извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.
    • През контролно-пропускателните пунктове по т. 2 се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност.

II. Забранява се на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8,30 до 10,30 часа всеки ден.

III. Заповедта да се съобщи на министъра на вътрешните работи и областните управители, които да уведомят съответно директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и кметовете на общини.
IV. Директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и кметовете на общини да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.
V. Мерките са в сила до изричната им отмяна.
rd 01 143
 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

Създателят на прочутата антивирусна програма Джон Макафи беше открит мъртъв в затворническата си килия, след като в същия ден испанското правосъдие разреши екстрадицията му в САЩ. 75-годишният американец беше обвинен и издирван за данъчни измами в родината си

* * *
Върховният съд на Япония постанови, че семейните двойки трябва да използват едно и също фамилно име

* * *
Иран вероятно е извършил неуспешно изстрелване на ракета, носеща сателит, и подготвя нов опит

* * *
Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер удари перуанската столица и други части на перуанското крайбрежие. Епицентърът е бил на стотина километра от Лима

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни

 

Ден на енергетика