Центърът за съвременни изкуства „Топлоцентрала“

Центърът за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ отваря врати

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ започва да се пълни със съдържание тази есен. Той се намира в бившата топлоцентрала на НДК, построена през 80-те години на 20 в. Архитектурната трансформация на сградата започна преди две години след провеждане на международен конкурс, спечелен от арх. Мариана Сърбова.

В преустройството й участват още интердисциплинарен екип от български артисти и чуждестранни експерти. Изграждането на „Топлоцентрала“ следва устойчивите практики на подобни центрове в Берлин, Париж, Нант.

Изоставената топлоцентрала на НДК е разпозната като място с най-голям потенциал за създаване на Регионален център за съвременни изкуства през 2014 г., когато в София се провежда международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. Ресоциализирането на пространството и хълмовете около него стратира по инициатива на едноименната асоциация „Топлоцентрала“ и със средства от бюджета на Столична община. През 2021 г. по предложение на Столичния общински съвет и с решение на Министерския съвет „Топлоцентрала“ е преобразуван от общински в регионален център за съвременни изкуства. Благодарение на това, той ще взаимодейства с независими творци и културни организации от сферата на сценичните и визуалните изкуства и от общините Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец.

„Центърът за съвременни изкуства “Топлоцентрала„ е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи. Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена – българската, европейската и световната. Създадохме условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждаме много дискусионни, образователни и междусекторни събития“ – споделя независимият театрален режисьор Веселин Димов, временно изпълняващ длъжността директор на „Топлоцентрала“.

Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс „Гарнизонно стрелбище“ и Перловска река. Разположена в парк и до река, „Топлоцентрала“ ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като показва нови социални и екологични практики. Сградата ще бъде достъпна за хора от всички възрасти и социални групи. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, „Топлоцентрала“ разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти.

„Топлоцентрала“ ще функционира и като пространство, в което могат да гостуват фестивалите на всички съвременни изкуства у нас. За начало през ноември тук ще можем да видим събития на ACT фестивал за свободен театър – XI издание, което включва изключително силна международна програма, подпомогната от чуждестранните културни институти у нас.

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ е член на Trans Europe Halles (teh.net) – най-старата и динамична културна мрежа в Европа, създадена да приобщи обратно изоставени сгради в Европа, превръщайки ги в центрове за изкуство и култура.

tc2 

veselin dimov

Веселин Димов, временно изпълняващ длъжността директор на „Топлоцентрала“

Веселин Димов е роден през 1976 г. в София. Завършва руско езиково училище, Първа Английска гимназия и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ като магистър по театрална режисура. Специализира театър на резиденции в Холандия, САЩ, Русия, Индия и Индонезия. Работи на свободна практика от 2003 г. Режисьор на 25 театрални и радио спектакли. Създател на Театрална компания Момо и международния АСТ Фестивал за свободен театър, негов артистичен директор в продължение на 10 години. Инициатор и съорганизатор на Пленарната среща в София (2014 г.) на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства IETM (с централа в Брюксел). Член на борда на съветниците на IETM от 2018 г. Председател на Асоциация Топлоцентрала, по чиято инициатива през последните 7 години започва и се развива в диалог със Столична община проектът „Топлоцентрала“. Организатор на над 90 международни уъркшопа и на гостуването на 21 чуждестранни театрални и танцови продукции в България. Член на мрежите Soul for Europe, TEH Trance Europe Halles и EAIPA European Association of Independent Performing Arts.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg