Какви срокове имат сертификатите за влизане на закрито и къде се изискват?

Окончателното ни решение е от 00:00 часа на 21 октомври 2021 г. в сила да влезе изискването за притежаване на „зелен сертификат“, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите (участниците) да предоставят „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за ковид.

Организаторите трябва да осигурят контрол на входа на обекта или за мероприятието за проверката на сертификатите.

Срокове за валидност на различните видове сертификати:

  • Сертификат за ваксинация – без краен срок на валидност (европейска форма)

(но проверката с приложение за сканиране на QR кода показва срок от 1 година от датата на завършена ваксинация)

  • Сертификат за преболедуване – срок от 6 месеца от датата на изтичане на карантинния период след заболяването (за Европейския съюз) и 12 месеца в рамките на България

  • Сертификат за направен тест с отрицателен резултат – за писиар тест срокът е до 72 часа; валидността за антигенен тест е 48 часа от момента на вземане на теста.

Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м., с изключение на хранителни магазини, банкови институции и аптеки, и др.

„Нараства 14-дневната заболяемост в страната, увеличава се броят на хоспитализираните с ковид, отчитаме увеличение на броя на смъртните случаи. Това ни принуждава да въведем допълнителни противоепидемични мерки“. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерството на здравеопазването. „Направихме обсъждания с широк кръг експерти, в това число с разширения състав на Експертния съвет по епидемиология, с директорите на регионалните здравни инспекции в страната и с всички заинтересовани страни – министерства и други администрации, туристически и ресторантьорски бранш, болнични асоциации и др. Дискутирахме двата варианта, предложени от главния държавен здравен инспектор – за въвеждане на по-строги ограничителни мерки или за приемане на алтернативния вариант за изискване на т.нар. зелен сертификат“.

zelen sertifikat

По отношение на образователната система: предвижда се преминаването на учениците в обучение в електронна среда от разстояние да бъде обвързано с 14-дневната заболяемост на ниво община. При заболяемост от 750 на 100 хил. души население присъственото обучение следва да бъде преустановено. При нива на заболяемостта от 500 до 750 на 100 хил. души население 50% от учениците трябва да се обучават онлайн. Ако нивата на заболяемостта са от 250 до 500 на 100 хил. души, отсъстващите ученици са повече от 20%, или под карантина са 30% от учениците, обучението също се организира като 50% от децата учат присъствено, а другите 50%, на ротационен принцип – в електронна среда. Решението за преминаването в електронна среда и графиците за обучението в електронна среда са ангажимент на Министерството на образованието и науката. Няма да бъдат въвеждани ограничения за посещенията на детски и градини и ясли, категоричен бе д-р Кацаров.

За присъствено обучение в университетите студентите ще трябва да представят „зелен сертификат“. На академичните ръководства остава преценката дали обучението да се провежда по този ред, или да се премине в дистанционна форма на обучение.

Работещите в болниците, комплексните онкологични центрове и диализните центрове, както и персоналът на старческите домове, ще бъдат задължени от 21 октомври да предоставят „зелен сертификат“, за да упражняват дейността си.

Изискването за „зелен сертификат“ трябва да покриват и всички лица, които ще извършват контрол спрямо гражданите относно притежанието на документа за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за ковид, съобщи още министър Кацаров. Той бе категоричен, че контролът по отношение на лицензираните лаборатории, които издават „зелени сертификати“, ще бъде засилен и в случай на установени нарушения, е възможно да се премине към отнемане на лицензи.

Провеждането на спортни състезания на картотекирани състезатели към лицензирани федерации се допускат без публика, освен ако не е установен вход със „зелен сертификат“, независимо дали се провеждат на открито или на закрито.

„Нека да спазваме мерките“, настоя д-р Кацаров и допълни: „Призовавам хората да се ваксинират“. Здравният министър също така предупреди, че ако не се спазват ограниченията, няма да се постигне намаляване на случаите. Ако се стигне до недостиг на болнични легла, единствената и последна мярка остава национален локдаун, стана ясно от думите му. „Никой не желае да се стига дотам“, каза министър Кацаров.

 

Прочетете също:

Служебното правителство отново променя правилата за сертификати и срокове

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема