5 неща, които трябва да знаем за зарядните за лаптоп -

5 неща, които трябва да знаем за зарядните за лаптоп

Защо е нужно да избираме ново зарядно за лаптоп внимателно?

Практиката показва, че много често избираме ново зарядно за лаптоп под напрежение, защото старото е спряло да работи изведнъж. Така, в средата на работния ден, оставаме с батерия за още няколко часа, но работа за два пъти повече.

Следователно, трябва да действаме бързо и да осигурим захранване за преносимия компютър, без да губим излишно време. И тогава идват най-големите разочарования. В бързината може да поръчате зарядно, което е почти същото като вашето, но в крайна сметка може да се окаже, че буксата, с която се свързва към лаптопа е ма-а-а-лко по-различна и това означава, че не върши работа. Или пък, да не обърнете внимание на основните параметри като изходното напрежение или мощността и да се окаже, че сте улучили правилната букса, но компютърът пак не желае да се включи. Ето как да минимизирате възможността да изпаднете в тези ситуации, когато се наложи да купите ново зарядно за лаптоп.

5 основни неща, които да знаем за зарядните за лаптоп

Входно напрежение

adapter laptop chargers

Входното напрежение (мерната единица е волт, съотношение между мощността и силата на тока), както подсказва и самото наименование, е това, който адаптерът получава от електрическата мрежа. Както най-вероятно знаете, има два основни стандарта – 110V (САЩ, част от Бразилия, Колумбия, част от Куба, Хаити, Хондурас и др.) и 220V (Европа, Русия, Китай и др.). Добрата новина е, че повечето зарядни работят в широк диапазон от 100V до 240V, така че биха били еднакво полезни, където и по света да ги ползвате, но все пак има малка част, която са направени да работят за определени пазари, които може да работят само на 110V или 220V. Ако купувате зарядното от държава членка на Европейския съюз, шансът да попаднете на адаптер, който не поддържа 220V, е практически нулев, но ако пътувате по света или поръчвате от чуждестранни сайтове, имайте едно наум.

Изходно напрежение

Параметърът, към който ви съветваме да подходите с по-голямо внимание, е изходното напрежение. То е това, с който работи вашият лаптоп и трябва да бъде осигурено от зарядното, след преобразуването. Най-често е изписано точно под входното напрежение върху самия адаптер. Измерва се отново във волтове (V). Най-разпространените варианти са 18V, 18.5V, 19V, 19.5V, 20V. Имайте предвид, че тук най-добре е да търсите пълно съвпадение – ако на стария адаптер пише 19V, търсете нов, който работи точно на 19V. В противен случай може да се озовете в някоя от ситуациите, описани в първия абзац.

Сила на тока

Най-важното нещо при тази характеристика е, че, ако при изходния ток търсим пълно съвпадение, тук може да си позволим импровизация. Силата на тока се измерва в ампери и най-често се изписва непосредствено след изходното напрежение (например: 19V, 4.74A). Тук правилото е лесно – всяко зарядно за лаптоп, което има равна или по-висока сила на тока, ще ви свърши работа. Т.е., ако вашето оригинално зарядно работи на 19V, 4.74A можете да го замените с такова със същите параметри или друго с 19V, 6.7А, например. Ако вземете по-слабо, лаптопът ще се закашля и няма да запали.

Мощност

Мощността най-често се изписва някъде в горната част на адаптера. Тя се посочва във ватове (W) и също може да варира. Това означава, че зарядно от 90W може да осигури мощност от нула до 90W. Така, ако старият ви адаптер е бил с мощност 65W, новият трябва да е поне 65W, но ако изберете такъв на 90W или дори 120W, ще можете да ги ползвате без проблем. Положителното е, че зарядното ще осигурява на компютъра необходимата мощност, без да се натоварва до пределните си възможности и съответно ще загрява по-малко и на теория би имало по-дълъг експлоатационен живот.

Букса

Буксата е най-честата причина за грешка при поръчка на ново захранване за преносим компютър. Причината е, че дори лаптопите на един и същи производител, често работят с различен размер на буксата. Затова най-добрият вариант е да разгледате много добре снимките на зарядните онлайн и да сравните с кабела на вашето оригинално зарядно. Това, което можете да пренебрегнете при избора на букса, е нейната форма – дали е права или ъглова (под прав ъгъл), но размерите на буксата трябва да съвпадат напълно. Размерите обозначават външния и вътрешния диаметър, когато говорим за кръгли букси, с които най-често стават грешки.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg