Как да подсилите имунитета на децата?

Без значение дали сме в зимния период на вирусите, или в преходен момент при смяна на сезоните, детският имунитет се нуждае от постоянно подсилване. Всъщност, важно е всеки родител да разбере, че укрепването на имунната система при деца не е еднократно действие или терапия, а постоянен процес. Затова е важно да се вземат на предвид всички следващи ефикасни способни на предвид, а и да се прилагат постоянно.Така ще се постигне намаляване на склонността към разболяване, но също така и редица други психологически, физиологични и ментални предимства за детското развитие.

Децата трябва да се движат и да са активни

Застояването у дома и заседяването пред екраните са най-добрите приятели на вирусите, бактериите и изобщо на патогените. Всички деца се нуждаят в еднаква степен от движение и физическа активност. Нещо повече – дори по-тромавите и пълничките сами показват с теглото, че страдат от още по-голяма липса на редовни тренировки. Не е задължително даже да записвате сина си на футбол или дъщеря си на художествена гимнастика. Достатъчни са активностите навън, когато времето го позволява, а когато не – с играчки, които да стимулират движенията.

Кои са най-добрите добавки за деца при занижен имунитет?

Препоръката на специалистите е подкрепата на вродения детски имунитет да се осъществява с природни средства. Най-ефикасното средство за целта е въвеждане на един пълноценен и здравословен хранителен режим. Чрез него най-малките ще усвояват достатъчно количество полезни микроелементи, подпомагащи имунната система. При компрометиран имунитет обаче, както и в случай на често или продължително боледуване, организмът има нужда от по-големи, понякога ударни дози от следните хранителни добавки. За щастие голяма част от тях се предлагат на щанда с хомеопатия в аптеката и при правилно дозиране не съставят риск за детското здраве:

  • бетаглюкани – активират ключови Т-клетки (макрофаги), които спомагат за по-бързата реакция на детския имунитет;
  • антиоксиданти, включително и някои витамини сред тях като А, С и Е;
  • други витамини – Д, В комплекс и други;
  • минерали – цинк (противовъзпалителен ефект), селен (възстановяващ ефект) и магнезий (релаксиращ и успокояващ ефект);
  • натурални екстракти: черен бъз, ехинация, африкански здравец, джинджифил;
  • пробиотици. Те са важни не само за чревното здраве и редовен стомах, но и за детския имунитет.

pchelen med imunitet

Засилване на детския имунитет с пчелен мед

Медът е истински дар от природата. Той укрепва имунната система, включително тежки случаи, когато е налице продължително и редовно боледуване. С продукти като пчелен прашец и клеева тинктура можете да предпазвате вашите деца от вирусни и бактериални инфекции. Те влияят директно върху придобития имунитет, като стимулират неговата ответна реакция при среща с патогени. Нещо повече – медът е възможно най-вкусната от всички възможни добавки за укрепване на съпротивителните сили в тялото и почти няма деца, които да не го харесват.

Помага ли коластра на имунната система?

Напоследък медицинските експерти често препоръчват коластрата като един от най-ефикасните средства в съвременната хомеопатия за подсилване на детската имунна система. Дали обаче тя наистина работи за укрепване на съпротивителните сили или продуктите със съдържание на коластра са поредният маркетингов трик на пазара, възползвал се от уязвимостта на родителите, когато става дума за техните деца? Истината е, че съществуват няколко сериозни проучвания в подкрепа на тезата, че коластрата действа укрепващо на имунните клетки. В допълнение обаче тя работи и като естествен антибиотик и често може да се справи самостоятелно с по-слаби вирусни и бактериални инфекции.

Въздух плюс природа – формула за силен имуностимулант за дете

Особено ако живеят в големи населени места! Ако се чудите защо децата от по-малките градове и селата боледуват по-рядко, точно тези два важни фактора за техния имунитет са и отговорът. Свежият чист въздух и времето, прекарано сред природа вместо в задръствания, трафик и мръсотията, пълни с токсини, в градската среда, спомагат за намаляване на стреса, който занижава съпротивителните сили в организма. Нещо повече – мръсният градски въздух уврежда значително респираторната система и създава рискове от хронични УНГ заболявания. Старайте се да извеждате своите деца сред чиста (селска или дори дива) среда, колкото се може по-често. За самите тях дори подобни приключения представляват извор на щастливи и незабравими емоции. Освен това, такива разходки ще разсеят и родителите, които и така преживяват достатъчно стрес и обездвижване на работното място.

Подсилването на детския имунитет нито е трудна, нито е скъпа задача. За сметка на това пък тя носи най-голямата ценност в живота на нас, възрастните – здрави и щастливи деца!

www.infoz.bg  www.infoz.bg