Катекс Казанлък Katex

„Катекс“ - Казанлък спира текстилното си производство

Текстилно предприятие в Казанлък „Катекс“ АД ще затвори врати през септември. В синдикалната структура на КНСБ и в Бюрото по труда на 20 юли е постъпило уведомление за предстоящото масово съкращаване. До 20 август 2016 г. ще бъдат връчени едномесечните предизвестия на около 200 от общо 214 работници.

Повечето от работниците са във фабриката от 20 - 25 години, преобладаващата част от тях са жените, които са пред пенсия. В официалното уведомление като причина за съкращенията се посочват влошените условия на европейските пазари. Традиционно продукцията на „Катекс“ се изнася за Западна Европа. Имаше моменти когато текстилната фирма обличаше със своите платове полицията и армията в Швейцария и Австрия.

Дружеството „Катекс“ e създадено през 1889 г. Произвежда вълнени тъкани, както и смеси от вълна с вискоза, лен и кашмир. По размер на пазарната си капитализация в изминалите години е лидер сред компаниите от текстилния сектор. Акциите на дружеството се търгуват на Българската фондова борса. Обемът на годишното производство през 2005 г. надхвърля 3,5 млн. метра готови тъкани. Основните клиенти на предприятието от Казанлък са компании от Западна Европа, САЩ и Канада. През 2015 г. продукцията на фирмата формира 56,7 процента от приходите в този бранш в България.

През 2009 г. „Катекс“ АД имаше близо 1000 работници, като тогава дружеството произведе продукция за 8,3 млн. лева, но през последните години броят на заетите в предприятието намаляваше непрекъснато.

„Катекс“ завърши 2015 г. с приходи от оперативна дейност си в размер на 5,8 млн. лева и загуба от 2,4 млн. лева.

През последните години предприятието пренасочи голяма част от усилията и инвестициите си към производство на електроенергия от възобновяеми източници (соларни панели) и към отглеждане и производство на череши в района на Казанлък.

Проведени са разговори с представители на други текстилни фирми в региона, сред тях старозагорската „Наталия“ и сливенската „Миролио“, но и там имало минимална възможност за назначаване на съкратените работници.

Дружеството е собственост на "Бост" АД (42,47%), "Експрес проект 2003" ЕООД (36,71%) и "Вентчър Екуити България" АД (17,61%).

www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни