Националният тракийски фолклорен събор Богородична стъпка се провежда край Стара Загора

Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ се провежда край Стара Загора

За 11-и път край Стара Загора се провежда Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Близо 4000 изпълнители на различни възрасти от всички краища на страната представят съхранената с любов фолклорна съкровищница на България.

Домакин на форума е курортното селище Старозагорски минерални бани. Участниците са от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август 2016 г. на двете сцени в парка.

„Вие сте важните хора днес, тези които правят възможно за единадесета поредна година да се случва традициония събор „Богородична стъпка“ - всички вие, участници и зрители, които превърнахте в традиция, и в празник този престижен форум. Разширявате го и го правите все по-мащабен и разнообразен. Поздравявам ви и искам да ви помоля – предайте традициите, културата и българския дух на младите хора, защото България има нужда от това. Нека не забравяме кои сме!” С тези думи кметът на Община Стара Загора се обърна към участниците във фолклорния форум.

Специален гост на тракийския събор е евродепутатът Ева Паунова. Тя остана изключително впечатлена от организацията и духа на мащабното събитие. „Трудно ще успяваме да вървим напред, ако не се вслушваме в думите на нашите предци, защото това е гласът на сърцето, нашето, българско. Благодаря на г-н Тодоров, този млад и успешен ръководител, за това, че полага усилия да съхрани българщината и традиционният ни дух.“ – каза Ева Паунова.

Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, връчи най-високото отличие за тракийците на градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров - златен медал „Капитан Петко Войвода“ за принос към развитието на тракийската организация, не само в Стара Загора, но и в България.
Със златен юбилеен плакет „120 години организирано тракийско движение в България“ бяха удостоени председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов и Петра Мечева -председател на Тракийско дружество „Одринска епопея Стара Загора“.

На събитието присъстваха още Илиана Иванова – представител на България в Сметната палата в Люксембург, доц. д-р Венцислав Велев от Министерствотона културата, областният управител инж. Георги Ранов, депутатът от 43-ото Народно събрание Кирил Добрев, заместник -кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, проф. Иван Въшин - ректор на Тракийския университет в Стара Загора, Станчо Станев - кмет на Старозагорски бани, Ваня Михайлова – президент на Зонта клуб, членове на централното ръководство и върховния комитет на Тракийските дружества в България.
Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури в състав: доц. Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. Валентина Райчева от Института по етнология и фолклористика при БАН, Калинка Сгурова - народна певица, фолклористът Крум Георгиев, композиторът Кирил Тодоров и Димитър Колев - фолклорист и музикант.

Почетен гост на фолклорния събор е актьорът Васил Михайлов. Той ще присъства на празничният концерт, който започва в 19:00 часа в събота. Участват още Манол Михайлов, Калинка Згурова и фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян . Час по-рано ентографът д-р Невена Даскалова ще представи фолклорният ревю-спектакъл „Тракийска хубост”. В 21:00 часа Костадин Михайлов ще представи „Нестинарска магия от Странджа”.

Конкурсната програма продължава и утре, неделя. Награждаването на отличените е от 16:00 часа на 28 август. Концерт ще изнесе Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Организатори на Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ са Община Стара Загора, Съюза на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“, кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ и Министерство на културата.

 www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)Най-четеното от последните дни