Незаконно заровени домашни патици бяха открити край село Калояновец

Незаконно заровени домашни патици бяха открити край село Калояновец

Незаконно заровени домашни патици – вероятно десетки или стотици - бяха открити в непосредствена близост до ниви край старозагорското село Калояновец. Районът се намира в близост до вододайната зона на съседното село Арнаутито.

На мястото при изравяне на част от труповете на птиците бяха директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, кметът на село Калояновец Добри Добрев и представители на полицията. Взети са проби за лабораторни изследвания. Ще бъде извършена дезинфекция на терена.

„Предстои разследване на случая. Всички съмнения обаче са насочени към едно място. Ние ще обезопасим района, за да няма безпокойство сред населението от възможни зарази” – каза д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.

„Имам достатъчно и снимков материал и свидетели от селото, които могат да докажат, че това са го направили господата от екарисажа. 20 – 25 дена съм ги следил денонощно. И на други места има загробване на животни, само че те не са в землището на Калояновец” – заяви кметът на селото Добри Добрев.

Община Стара Загора ще съдейства финансово и ще се спазят всички изисквания – районът ще се обеззарази и няма да създава опасност за хората в селото. Полицаите ще проведат разследване, за да може да се констатира кой е извършителят на тази незаконна дейност” – съобщи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Базата, в която се намира частният мобилен екарисаж, срещу който има много жалби за неприятна миризма и нерегламентирана дейност в понеделник преди обяд беше затворена. В телефонен разговор отговорникът Димитър Димитров каза, че многократно е имало сигнали за нередности – в някои от тях дори се твърди за изгаряне на части от трупове на хора или за евтаназиране на кучета. Институциите са правели много проверки в екарисажа, нередности не са открити, потвърди и д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните.

Добри Добрев, кмет на село Калояновец: Имам достатъчно доказателства и свидетели, които могат да покажат кой е виновен

www.infoz.bg  www.infoz.bg