Проверяват ТЕЦ Брикел дали замърсява въздуха

Проверяват ТЕЦ „Брикел” дали замърсява въздуха

Представители на Министерството на околната среда и водите, на ДАНС и полиция извършват проверка в ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово от 22 часа във вторник. Тя е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност” за потенциална заплаха за екологичната сигурност в България.

Експертите трябва да установят дали има замърсяване на въздуха, в резултат на производствената дейност на централата, и в какви мащаби е то. Проверява се също какъв е видът на материала, който се изгаря за производството на електроенергия и пара. От ръководството на дружеството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора отказаха коментар до приключване на проверката. Пред топлоелектрическата централа „Брикел” има жандармерия.

Както вече www.infoz.bg съобщи, на 24 август привечер на дежурния телефон на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора са постъпили сигнали от жители на града за черен пушек, излизащ от комина на ТЕЦ „Брикел”. Екоинспекцията е била уведомена от оператора, че причината за задимяването в Гълъбово е аварирал работещ енергиен котел.

От РИОСВ съобщиха, че няма превишения на средночасовата норма за серен диоксид в съботния и неделния ден в град Гълъбово. Максимална концентрация от 218 микрограма на кубичен метър, при норма 350, е отчетена в 17 часа в града. Резултатите са от пункта за контрол на качеството на въздуха в централната част на града.

Във Фейсбук са публикувани любителски видеоклипове, под които има коментари и оплаквания за остра миризма във въздуха на 24 и 25 август.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24