Разкриха „ферма“ за добив на криптовалута край Чирпан

Под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора (Териториално отделение – Чирпан) се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 234в от Наказателния кодекс. Досъдебното производство е образувано на 9 февруари, след получен сигнал от служител от „Електроразпределение Юг“, за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа в местността „Памуклука“ край Чирпан.

kripto

Незабавно местопроизшествието е било посетено от дежурна оперативна група при Районно управление на МВР в град Чирпан и служители на EVN. Било е констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от мрежата на „Електроразпределение Юг“ ЕАД. В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествието, разпити на свидетели.

В резултат на извършените действия по разследването е установено, че в сградата била изградена т.нар. „ферма“ за добив на криптовалута.

Продължават действията по разследването с участието на екип от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, като предстои извършване на оглед в самото помещение и на машините в него. Провеждат се активни издирвателни мероприятия по установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета. Разследването продължава.

Подробности по случая бяха оповестени днес на съвместен брифинг на Окръжната прокуратура в Стара Загора, Областната дирекция на МВР и „Електроразпределение Юг“. В него участваха Георги Видев, заместник-окръжен прокурор, Ивелин Иванов от Областнана дирекция на МВР и Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“.

Към следобедните часове на 10 февруари цената на 1 биткойн – най-скъпата и най-популярна криптовалута, е около 45 630 долара.

www.infoz.bg  www.infoz.bg