Старозагорска област е сред първите по изпълнение на програмата за саниране на жилища

Старозагорска област е сред първите по изпълнение на програмата за саниране на жилища

В Старозагорска област работят 56 фотоволтаични, 5 вятърни и 7 водни електрически централи. През 2014 г. най-голям производител на електроенергия сред ВЕИ-тата в областта са били ВЕЦ-те, съобщи инж. Евелина Пирушкина от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Тя участва в заседание на Областния съвет по енергийна ефективност, проведено днес в Областна администрация - Стара Загора. Инж. Пирушкина представи още информация за директивите на ЕС относно повишаването на енергийната ефективност и последните промени в българското законодателство в тази посока.

Георги РановСтарозагорска област е на четвърто място в страната по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност. Допустимите за саниране сгради са 859. Броят на регистрираните сдружения на собствениците е 139. Броят на одобрените заявления за интерес и финансова помощ е 96. Също толкова са и сключените договори между общини и сдружения на собственици, както и сключените тристранни договори между общини, областния управител и Българската банка за развитие. Това съобщи областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

„Очаквам в близките месеци да бъдат обновени първите многофамилни жилищни сгради по програмата в областта. Чрез изпълнение на мерките за енергийна ефективност ще се осигурят по-добри условия на живот на гражданите в тези сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда” - каза още инж. Ранов, информираха от пресцентъра на Областна управа.

infoz autor www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни