Емил Христов: Лидерът на БСП в Стара Загора дава много лошо начало на предизборната кампания

Председателят на БСП в Стара Загора Валентина Бонева дава много лошо начало на предизборната кампания, но ние няма да отговорим на този тон – заяви пред журналисти общинският ръководител и председател на ОбС в Стара Загора за мандат (2011 - 2015) Емил Христов.

Христов заяви, че е притеснен от нейното участие в „пасквила“ с нарязаните гуми на автомобила на водача на групата на общинските съветници на БСП в досегашния Общински съвет Борис Боричев.

Повод за неговата реакция е разпространеното на 20 септември 2015 г. прессъобщение от Областния съвет на БСП – Стара Загора, озаглавено: "Нарязаха гумите на шефа на общинските съветници на БСП в Стара Загора", в което се внушава, че извършител или поръчител на деянието е Емил Христов. В прессъобщението се казва: "Точно преди инцидента, в свой коментар във фейсбук Борис Боричев, атакува председателя на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов. Повод станаха думите на Христов пред ТВ „Стара Загора“, че санкцията от над 1 милион лева, наложена от ОЛАФ заради нередности по проекта „Община Стара Загора – за по-добро административно обслужване чрез електронно правителство” е „много символична”. Ден по-рано Боричев гостува в студиото на телевизия Стара Загора заедно с Емил Христов, председател на ГЕРБ – Стара Загора и председател на Общински съвет – Стара Загора. Двамата изостриха тона по повод управлението на европейските пари". В следващите изречения в съобщението, изпратено до медиите се прави внушение, че заради този спор вероятният виновник за срязаните автомобилни гуми е Емил Христов. Прессъобщението беше придружено и с две снимки, на които обаче не е показан автомобил, а само близък план на разрез на автомобилна гума.

Емил ХристовЕмил Христов показа пред журналисти снимка на автомобила на Борис Боричев, който претърпя сериозна катастрофа дни преди случката с „нарязаните гуми“. Превозното средство и до днес не е в движение. Христов уточни също, че не е бил в студиото на телевизия Стара Загора заедно с Боричев и че изостряне на тон в такъв дебат не е имало. Всеки е защитил тезите си в индивидуални интервюта пред медията.

"На този автомобил се предполага, че съм нарязал гумите след катастрофата – каза Емил Христов. – Борис Боричев не е нивото, с което ще се занимавам, но притеснително е участието на общинския лидер на БСП в този пасквил. С изказването си г-жа Валентина Бонева се съгласява, че аз съм едва ли не мутра. Имам въпрос към нея. Г-жо Бонева, как оттук нататък ще се гледаме в очите и ще работим заедно в интерес на града, след като Вие си позволихте да твърдите, че съм мафиот?" – коментира Емил Христов.

"Призовавам Валентина Бонева да се спре черната кампания и да правим това, което хората очакват от нас. Да се държим възпитано и да работим съвместно, независимо от различните ни разбирания, в интерес на Стара Загора. Нека бъдем лидери, но не само в собствените си очи, а и за обществото" – каза общинският ръководител на ГЕРБ Емил Христов.

По-важен от срязаната анонимна автомобилна гума е въпросът с паричната санкция от 1 млн. лева, която Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ наложи на Община Стара Загора. Този факт не е новина и е свързан с изпълнението на проект от администрацията през предходния  мандат (2007 – 2011). Въпросът за причините за глобата многократно е задаван и е получавал отговор и от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Фактът, че общинското ръководство на БСП в Стара Загора се връща към проблем с управление на европейски пари, който е от време преди Емил Христов и Живко Тодоров да влязат в управлението на общината, подсказва, че социалистите не са успели да открият нито един проблем през настоящия мандат. 

infoz autor Илко Груев | www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни