Община Стара Загора закупи апарат за очен скрининг на деца

Немски апарат PlusОptiх ще бъде в подкрепа на превенцията на детското очно здраве. Той беше закупен от Община Стара Загора и предстои да бъде използван в детски ясли и градини. Ще бъде изготвен график за прегледите на старозагорските деца. За работата с него не се изискват специални медицински познания. Целта на скрининга е да се улесни превенцията в ранна възраст и да се осигури възможност за извършване на профилактика и диагностика на евентуални проблеми.

Въпреки относително високото ниво на информираност сред родителите по проблема, те недооценяват значението на профилактичните мерки.

Скрининговите резултати не са диагноза, но те дават основание за по-нататъшно изследване и проследяване от офталмолог – специалист, а при необходимост и съответното лечение. Според данните над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими.

Апаратът вече бе презентиран в старозагорската Детска градина № 20 „Мир“ миналата година, а днес беше направена демонстрация как да се работи с него и пред други медицински специалисти от общински ясли и градини. В ползите от него се убедиха д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване“, и Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

aparat 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: