Откриха обновено отделение в общинска специализирана болница в Стара Загора

Обновено е ковид отделението, което се намира в сградата на общинската Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора. Дейностите по ремонта на базата са с безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”. Легловата база за пациенти на реновирания здравен корпус е 17 броя.

Помещенията са с нов облик, като са спазени и европейските изисквания при санитарните възли, подменени са още електрическите и ВиК инсталации. Реновирани са и помещенията за екипа на здравното дружество. Близо 240 хил. лева са вложените средства при ремонта.

След водосвет и молитва за здраве, символично прерязаха лентата на отделението ресорният зам.-кмет на общината Надежда Чакърова и управителят на лечебното заведение д-р Камелия Харачерова.

„Огромна е радостта ми, че днес имаме възможност да сме заедно и имаме удовлетворението да видим резултатите от труда на екипа на болницата. От първо лице мога да кажа, че контрастът е огромен – това, което беше като обстановка тук и това, което виждаме днес – говори, че лечебното заведение се развива и надгражда. Когато имаме нужда да сме тук като пациенти, трябва да имаме добри битови условия освен отличните здравни специалисти. Поздравявам ви сърдечно, бъдете здрави“ – каза зам.-кметът Надежда Чакърова. 

Ръководителят на белодробната болница се обърна към присъстващите с думите – „Днес не е само краят на един ремонт, днешният ден за здравеопазването в България означава „няма невъзможни неща“. Тя припомни, че в последните години в градове много по-големи от Стара Загора са закрити белодробни лечебни заведения. „Гордея се, че живея тук, където я имаше волята тази болница да се съхрани. Заедно с Общината и общинските съветници си дадохме сметка, че най-трудно е да се гради, но си заслужава. Получих морална и финансова подкрепа и вече имаме едно напълно обновено отделение, което в последните години прие пациентите с ковид. Белодробната болница се развива. Всеки, който е влизал тук преди три години, може да види и усети разликата“ – каза д-р Харачерова и благодари на целия си екпи, който неотлъчно е отдавал време, знания и грижа за пациентите, независимо от условията преди.

„За да функционира добре едно лечебно заведение са нужни висококачествен, мотивиран персонал и добра материална база, които тук са налице“ – отбеляза и доц. Емил Славов, председател на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет. Поздрав към екипа на СБАЛПФЗ – Стара Загора отправи още и общинският съветник Янко Янков, който е ръководител на комисията в ОбС, която отговаря за общинските дружества.

На официалното откриване на ремонтирания корпус присъстваха представители на местни и държавни институции, медицински специалисти и медии.

Екипът на общинското здравно звено е близо 40 души. Те обезпечават лечението и грижите за 50 души - 32 легла са за пациенти с пулмологични заболявания, а 18 са за хора с туберкулоза.

covid otdelenie 1

covid otdelenie 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg