Зарязаха лозята на Тракийски университет – Стара Загора

С празничен водосвет за здраве, благоденствие и берекет започна ритуала по традиционното зарязване на лозята на Тракийски университет – Стара Загора. В масивите на Академичния технологичен комплекс присъстваха представители на ректорското и деканските ръководства, преподаватели от катедра „Растениевъдство“ на Аграрен факултет, служители от различни звена, както и второкурсници от специалностите „Агрономство“ (полевъдство) и „Агрономство“ (етерично-маслени култури).

„Зарязването на лозята е един от най-старите и най-почитани обичаи в българските народни традиции. С него нашите предци символично са давали началото на земеделския сезон. Нещо повече – този ритуал е събирал и продължава да събира приятели и съмишленици. Ето защо се радвам, че всички ние отново сме се заедно днес – за да почетем традицията на нашите предци, но и да дадем символично начало на летния семестър, който стартира днес и да си пожелаем здраве и успешна съвместна работа!” – пожела на присъстващите проф. Мирослав Карабалиев, заместник-ректор по научна и международна дейност.

И както традицията повелява – лозите бяха ритуално зарязани и полети с червено вино, за да са пълни с тежки гроздове лозята и с руйно вино бъчвите, а студентки в красиви носии почерпиха гостите с ритуална погача – с пожелания да е здрава и плодородна годината.

Trifon Zarezan uni

Trifon Zarezan uni 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg