Стара Загора е сред най-развитите икономически зони в Югоизточна Европа

Един от най-силно развитите икономически центрове в страната с водещи за България и за Югоизточна Европа предприятия в областта на добивната промишленост, енергетиката, машиностроенето, електрониката, хранително-вкусовата и други промишлености - община Стара Загора, е финалист за деветото издание на Балканските бизнес награди. Те отново ще представят добрите примери и лидерите в индустрията, предприемачеството, иновациите, екологичните решения и устойчивото развитие.

Церемонията Balkan Business Awards 2023, организирана от международната платформа Global Leaders, ще събере най-успешните в бизнеса на 14 юли 2023 г. в 5-звездния хотел Hyatt Regency Sofia.

Икономиката на област Стара Загора е сред лидерите по стойност на произведената продукция и привлича относително голям обем инвестиции, като същите са се повишили с 12% в сравнение с предходната година. Брутният вътрешен продукт за област Стара Загора за 2021 г. отбелязва ръст от 19 % в сравнение с 2020 г. Промишлеността е най-големият сектор в областта по брутна добавена стойност. Създадената брутна добавена стойност (БДС) от секторите на областната икономика през 2021 г. възлиза на 5 456 млн. лв. по текущи цени, което е с 24,01% повече от БДС на областта през 2020 г. Брутната добавена стойност на област Стара Загора през 2020 г. представлява 4,5% от националната добавена стойност. Създадената добавена стойност от дейностите в сектора на услугите е 2 308 млн. лв. и представлява 42,3% от общата брутна добавена стойност за областта. Спрямо 2020 г. относителният му дял е увеличен с 24,8 процентни пункта. Създадената добавена стойност от дейностите в индустриалния сектор през 2021 г. възлиза на 2 881 млн. лв. и представлява 52,8% от общата брутна добавена стойност на областта. Спрямо 2020 г. относителният му дял се увеличава с 21,8%. Относителният дял на аграрния сектор представлява 4,9% от добавената стойност на областта и възлиза на 267 млн. лв. Спрямо 2020 г. той е увеличен с 47,51%.

Стара Загора има много добър потенциал за развитието на научноизследователска и развойна дейност, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии и селско стопанство.

Местните данъци и такси са сред най-ниските в България, градът разполага с голям брой налични офис помещения, а строителството на нови сгради се увеличава всяка година и е сред най-добри показатели за цена на кв.м от останалите 5 големи града в страната. Администрацията предлага съкратени и бързи срокове за предоставените услуги. Общината може да се похвали и със специално звено отдел „Инвестиции“ - за допълнително подпомагане на инвеститорите.

Има много добър потенциал за развитие на айти и аутсорсинг сектора. През 2020 г. нова професионална гимназия по компютърни науки и математически анализ започна приема на първите си ученици, а в Тракийския университет бяха представени и нови дисциплини в тази област. Община Стара Загора е оценена от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии като локация, която има много добри перспективи за развитие на сектора на информационните технологии. Стара Загора предлага добре подготвени и висококвалифицирани кадри за нуждите на бизнеса. Почти 40 % от населението владее един западен език, което е благоприятно предимство за чуждите компании. По данни на НСИ в трудоспособна възраст са 60,3% от населението.
За справяне с последиците от прехода към въглеродно неутрална икономика Общината ще насочи политиката си към стимулиране на инвестиции в научноизследователски и иновационни дейности и насърчаване на трансфера на модерни технологии.

Обновени са почти всички ясли, детски градини и училища. Модернизира се непрестанно образователната среда и се дава възможност за развитие на потенциала на децата в различни сфери. Предстои наесен да отвори врати и поредната нова детска градина – „Липа“. Община Стара Загора осигури и безплатни високотехнологични обучения и курсове за младежи от осем училища, като амбицията е техният брой да нараства, за да бъдат младите хора с отворени възможности към бързоразвиващия се айти сектор. В града бе създадена и национална гимназия с такава насоченост, както и изградено общежитие към нея. Все повече STEM центрове подпомагат прогреса на децата в училищата.

Модернизирани са емблематични за старозагорците и гостите на града обекти – Централен пазар, покрит пазар „Васил Шаханов“, Летен театър, залата на Културен център „Стара Загора“, извършва се ремонт на сградата на Драматичен театър „Гео Милев“. Поетапно се работи по рехабилитация на пътната инфраструктура, като се изграждат кръгови кръстовища, разширяват се улици. Пешеходната зона на града има съвременен облик, съчетаващ устойчивост и функционалност.

Общественият транспорт в Стара Загора е изцяло обновен. Предстои доставка на още 15 електрически автобуса, а 18 вече обслужват линии. Превозните средства са градски тип, снабдени с 4-модулна литиево-йонна батерия. Пробегът с едно зареждане е 240 км. Оборудвани са със специални пречистващи въздуха филтри. Седалките са ергометрични и лесни за почистване. Всеки един автобус е оборудван и с USB порт за зареждане на мобилни устройства.

Градът е един от основните икономически центрове у нас, както и важен транспортен възел на Южна България. Модерната и с изцяло изградена инфраструктура Индустриална зона „Загоре“ вече е почти заета, предстои нейното разширяване с нови терени, за да бъдат задоволени потребностите на бизнеса. Амбициите на ръководството на „Загоре“ и Община Стара Загора е да включи части от Летището, като бъде запазена и пистата му, за да може да приеме инвеститори, имащи необходимост от големи площи с удобен транспорт. Кариерни форуми и изложения на фирми доказват, че в градът има потенциал да бъде привлекателно място за инвестиции, но и за професионално развитие за младите хора.

Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, стотици китни междублокови пространства. Обновяват се още, като им се придава облик, подходящ за отмора, игра, паркиране. Изграден бе изцяло нов парк – „Артилерийски“, който прероди атмосферата на западната част на града, където бяха разположени стари казарми. Там е и една от най-модерните скейт площадки в България, домакин на различни събития за феновете на екстремните спортове, както и филмов декор. Станционната градина също е с нов облик, запазващ духа ѝ, но допринасящ за модерна и функционална визия. Парковете „Митрополит Методий Кусев“ и „Бедечка“ допълнително раззеленяват хилядолетния град, известен с липите, правите улици и поетите. Вторият в страната Зоопарк е топ туристическа дестинация в региона, която през 2022 година получи изцяло нов облик – симбиоза между природата и модерната визия, отговаряща на високите европейски стандарти. Създаден бе и обучителен център, който да подпомага възпитанието на децата към отговорност и грижа за околната среда и дивите животни. Разположен е в живописна местност, в сърцето на един от най-красивите естествени паркове в страната – „Митрополит Методий Кусев“ на площ от 70 дка. Дом е на животни от почти всички континенти.

Културният календар на Стара Загора е изпълнен с емблематични събития – фестивалите „Богородична стъпка“, събрал българския фолклор и традиция, джазовият форум, „Цветовете на джаза“ – който от тази година изпъстря града с новото си име и концепция , „Златната липа“, посрещащ отново най-добрите европейски киноленти, както и Beerфестът, надскачащ очакванията на публиката с интересна музикална програма всяка година.

Традиционно се състоят десетки концерти, конкурсни надпревари, както и събори и празници в селата от общината. Градът оживява с музикални вечери на открито, изложби в различни арт пространства, концерти на любими звезди.

Безплатни туристически турове разказват истории из правите улици и разкриват през летните месеци късчета история от богатото културно-историческо наследство на града.
Стара Загора е спортен град, не само заради емблемата на любимия и емблематичен футболен клуб „Берое“, а защото градът е домакин на десетки спортни форуми като Маратон Стара Загора, който привлича все повече атлети от страната и чужбина. Под липите тази година, за трети път се проведе и мащабното спортно събитие за студенти от цялата страна – „Универсиада“.

Спортната база се използва безвъзмездно от клубовете. Поетапно се ремонтират още спортни обекти, които да отговорят на очакванията на общността, както и да дадат спокойна среда за тренировките на шампиони и млади хора.

Стара Загора има традиция и отличия в почти всички видове спорт, което допълнително стимулира подрастващите да бъдат активни. В града са създадени условия за практикуване на масов спорт – игрища, стрийт фитнеси, както и единствената до момента площадка за практикуване на китайски бойни изкуства.

Партньорите на Балканските бизнес награди ще направят номинации в различни категории, за да представят успехите и неограничените възможности на индустрията на Балканите, която се справи с поредната тежка криза - война на границите на полуострова.

Партньори на събитието са Българска търговско-промишлена палата, Българо-турската търговско-индустриална камара, Гръцко-българска стопанска камара, Българо-македонска търговска камара, Бизнес магазин Албания и други.

СТАРА ЗАГОРА ЗООПАРК

СТАРА ЗАГОРА РЕНОВАЦИЯ

СТАРА ЗАГОРА ГРАДСКА СРЕДА

www.infoz.bg  www.infoz.bg