▶️ Живко Тодоров: Общината ще отнема разрешителни за удължено работно време на нощните заведения, ако охранители са криминално проявени хора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и секретарят на Общината Делян Иванов проведоха съвместна среща с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов и представители на нощните заведения в града след тежкото посегателство над 18-годишното момиче, извършена от нейния приятел Георги Георгиев.

zhivko todorov noshtni zavedeniya stara zagora

26-годишният мъж работи нерегламентирано, без трудови правоотношения като охранител на нощно заведение в Стара Загора, но тъй като съдебното му минало не е чисто, няма право на такава дейност.

„Всички такива охранители трябва незабавно да бъдат отстранени. В противен случай Общината ще отнема разрешителното за удължено работно време на съответното заведение“ – заяви кметът. Той добави, че това трябва да бъде като призив към всички останали градове в страната, защото е недопустимо криминално проявени хора, склонни на агресия, да извършват такава работа, а и законът не го позволява.

„Мога да спомена конкретни заведения, които не спазват съответния ред. Не може ние да изземваме райски газ, а вие да имате определени служители, които да го раздават. Не може да има правила, разпоредени от Закона за частната охранителна дейност, които да заобикаляте целенасочено“ – обърна се с тези думи към представителите на нощните заведения Старши комисар Христов.

Той ги увери, че проверките не са тенденциозни и репресивни, но ще продължат, докато реда в заведенията влезе в рамките на закона.

„Наемате фирми за охрана и трябва да поставите към тях изисквания, които да бъдат категорични. Това, че се допускат криминално проявени, е грешка на собственика на заведението. Когато се стигне до отнемане от страна на Общината на разрешението за удължено работно време, аз ще искам отнемане на лиценза на дадената охранителна фирма.

Той уточни, че от 2020 г. има 11 съставени акта на установени охранители, които нямат право на такава дейност. Ца същия период има и 20 акта за липса на графици, баджове и др. по Закона за частната охранителна дейност.

„Предайте на собствениците на заведения да затегнат контрола, защото ще продължим с още по-сериозни мерки и ще бъдем безкомпромисни с нарушенията“ – категоричен е директорът на Областната дикекция на МВР в Стара Загора.

Делян Иванов съобщи, че Общината е въвела видеонаблюдение на входовете на нощните заведения в Стара Загора, до което достъп има и полицията.

 

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg