Проектът на скулптора Наско Настев спечели конкурса за монумент на светите братя Кирил и Методий в Стара Загора

Отличените проекти за изграждане на монумент на светите братя Кирил и Методий в Стара Загора бяха представени пред журналисти от заместник-кмета по „Култура, туризъм и младежки дейности“ Милена Желева, главния архитект на Общината Младен Иванов, арх. Велимир Георгиев и началника на обществените поръчки в общинската администрация Мария Кузманова.

„През годините е имало много предложения в Стара Загора да има паметник на светите братя от различни неправителствени организации и граждани. Решението за създаване на монумент „В началото е словото“ беше взето от Общинския съвет през миналата година“ – припомни Милена Желева. Тя добави, че становището на Камарата на архитектите за локация на монумента е в северната част на парк „Св. Игнатий Старозагорски, известен като Градинката на баня „Пиперка“. „В това има символика, защото се намира между улиците „Св. св. Кирил и Методий“, „Петко Р. Славейков“, „Любен Каравелов“ и „Граф Игнатиев“ – каза още заместник-кметът.

В конкурса участваха четири проекта на: „Арти Вива“, „Миодизайн“, „Ай Ес Джей Груп“ и старозагорския скулптор Наско Настев.

Председател на журито е проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.-председател на Съюза на българските архитекти, а членове са арх. Младен Иванов – главен архитект на община Стара Загора, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов, арх. Велимир Георгиев – председател на Съюза на българските архитекти – Стара Загора, скулпторът Ани Златева, ланд. арх. Биляна Димитрова и Гергана Динева, главен експерт в отдел „Обществени поръчки“ в Общината.

„Единодушно на първо място е класира проектът на Наско Настев, в който е вплетена и християнската символика. Акцентът е върху великото дело на светите братя. Фигурите им ще бъдат изработени от врачански камък, а лицата и ръцете им от бронз, постаментът е от гранит“ – съобщи главният архитект Младен Иванов. Победителят е получил 98,57 точки от 100 възможни. На второ място е класиран проектът на „Арти Виво“ ЕООД с 80,69 точки, на трето място е на „Миодизайн“ ООД със 65,79 точки, а проектът на „Ай Ес Джей Груп“ е на четвърто място с 59,10 точки.

Наско Настев сподели, че фигурите на двамата братя ще бъдат с високи 4 метра, а най-високата арка – 6 метра. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, а на капитела са изсечени „А“ и „Б“.  Срокът, който си поставя за завършване на монумента, е 18 месеца. Преди това проектът трябва да получи одобрение от Експертен съвет по изобразително изкуство към министъра на културата.

proekti

Zheleva Nastev Ivanov Georgiev

новини Стара Загора  www.infoz.bg