Jazzфестът в Стара Загора през 2024 г.

Още в първия ден чаканият фестивал „Цветовете на джаза“ приканва с вълнуващата си програма. След официалното откриване и концерта на Антони Дончев на 10 юни от 19.30 часа, час по-късно на сцената излиза Даниела Белчева – една от малкото авторки на музика и текстове с мечтателни и искрени послания.

Заедно с Милен Кукошаров – пиано, Михаил Иванов – контрабас и Димитър Семов – барабани, четворката ще покаже музика, която звучи съвременно и елегантно в пресечната зона между джаза и попа, където финото дамско музициране на Дани взаимодейства с импровизаторския дух на музикантите до нея.

Даниела Белчева е певица и автор на песни. През 2020 г., след близо две десетилетия като вокалист на различни музикални формации извън страната, Даниела следва своето желание да трансформира лични истории в музика и реализира дебютния си албум „ACOUSTIC ME”, където тя е автор на музиката и на текста на всички заглавия. За барабанист в продукцията е поканен Димитър Семов, който изиграва решаваща роля за по-нататъшния път на певицата. За първия концертен проект на Даниела Белчева са привлечени едни от утвърдените имена на джазовата сцена у нас, а именно Милен Кукошаров - пиано и Михаил Иванов – контрабас. В резултат на тази успешна колаборация, през 2022г. е реализиран вторият студиен албум на Даниела Белчева – „SILVER BUTTON”, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Музиката на Даниела се отличава с финото вокално присъствие на авторката, мечтателно-съзерцателните ѝ текстови послания и джазово-импровизационния дух на музикантите до нея, чието съавторство Дани често подчертава. Проектът е гостувал на сцената на AtoJAZZ Festival, Plovdiv Jazz FEST, Първо концертно студио на БНР и др. В началото на 2024 г. квартетът започва работа по нов музикален материал, който ще бъде реализиран като трети албум на певицата, озаглавен „NAIVE”.

Даниела Белчева пише песни с отличим лиричен почерк. Музикални специалисти я представят като ново, необикновено и различно явление в българския джаз – една от малкото авторки на музика и текстове с мечтателни и искрени послания. Певицата не веднъж заявява, че музикантите с които работи са нейни съавтори.

Милен Кукошаров е един от най-търсените български пианисти, аранжор и композитор. Работил е с различни поп и джаз изпълнители у нас. В последните години добива популярност и като автор на музика за филми и театрални представления. Основател е на Windharmonium Ensemble – авторски проект с камерно звучене, съчетаващо елементи от джаза и класическата музика.

Михаил Иванов е български контрабасист, участник и съмишленик в множество проекти, предимно в сферата на джаза и уърлд музиката. Завършил е Джаз Консерватория в Амстердам, след което за кратко е оглавявал бас департамент към музикален университет в Мумбай, Индия. Лидер е на акустичен инструментален проект с оригинални композиции - Noise Linguistix.

Димитър Семов е един от най-утвърдените барабанисти в страната, разпознаваем с високите си професионални умения в различни музикални стилове. Работил е с плеяда от артисти, както български, така и чуждестранни. Участник и съмишленик в множество музикални проекти. Съосновател на JP3.

Програма на „Цветовете на джаза“ 2024 – https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-festivala-tsvetovete-na-dzhaza-v-stara-zagora.

Официален сайт – https://jazz.starazagora.bg/.

daniela belcheva muzikanti

новини Стара Загора  www.infoz.bg