Открива се 11-ото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора

На 1 юни Стара Загора в Стара Загора ще бъде открито 11-ото издание на Фестивалът за съвременно европейско кино „Златната липа“, организиран от кинорежисьора Магдалена Ралчева и Община Стара Загора, благодарение на чиято подкрепа входът за всички прожекции и съпътстващи събития ще бъде напълно безплатен.

В програмата влизат над 50 филма от 18 страни от Европа. Първите прожекции започват на 1 юни 2024 г. в 11:00 часа в залите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“.

В залата на Старозагорската опера прожекциите на 1 юни ще започнат, след като приключи тържествената церемония по откриване на фестивала. Тя започва в 17:30 часа с водосвет, отслужен от митрополит Киприан на западния вход на Старозагорската опера и продължава в голямата зала. Входът и отворен за всички.

По червения килим ще премине авторитетното международно жури, известни български артисти и режисьори, кинотворци, както и всички първи зрители на фестивала.

zlatnata lipa

По време на откриващата церемония ще бъде връчена наградата за цялостен принос в киното „Златна липа“ на голямата българска актриса Ели Скорчева. Ще я гледаме и по време на фестивала в конкурсната програма с последната ѝ роля във филма на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ (2023). След церемонията ще бъде прожектиран филмът, с който официално ще бъде открито 11-ото издание на „Златната липа“ – „Все още има утре“ (2023) на Паола Кортелези.

От 13:30 часа в залата на комплекс „Верея“ ще започне анимационна работилница с деца, които ще създадат свой кратък филм. Ще го видим на екран по време на закриващата церемония на 5 юни.

От 2 юни започват прожекциите на 9-те филма от конкурсната програма. Следете ги, не само защото си струва да ги видите, но и защото тази година за първи път зрителите имат възможност да гласуват за филма, който най-много им е харесал, и той да получи Наградата на публиката.

Пак на 2 юни от 10:30 часа във фоайето на операта ще започне пресконференция на наградената за цялостен принос в киното Ели Скорчева, на която могат да присъстват и нейни почитатели. Веднага след пресконференцията тя ще посади своя липа в Алеята на липите и ще открие звезда със своето име. В 12:30 часа пък актьорът и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов ще открие своя изложба картини във фоайето на операта.

На 3 юни книгата си „Хора с прякори“ ще представи известният кинокритик проф. Божидар Манов. А на 5 юни от 12 часа международното жури ще обяви наградените филми. Дотогава обаче има много вода да изтече и много киноленти да се извъртят. Заредете се с добро настроение и свободно време и от утре – напред към залите на Старозагорската опера, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“.

новини Стара Загора  www.infoz.bg