Хиляди старозагорци се включиха в Маратона на четенето

Хиляди старозагорци се включиха в Маратона на четенето

96 институции с около 10 хиляди деца и 8 хиляди възрастни се включиха като участници в 12-ото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора”. Сцените на забавната и полезна проява бяха общо 329.

Разбира се, няма как да бъдат преброени всички горещи съмишленици и почитатели на буквите, които са чели на глас текстове от най-любими произведения и най-пристрастяващи автори навсякъде, където им е било уютно и удобно.

Общо 26 училища, 17 детски градини, 10 читалища, 18 културни институти, 5 социални домове, музеи, книжарници, издателски къщи, кметства в населените места, пенсионерски и младежки клубове, кафенета, магазинчета и дори аптеки не пропуснаха да заявят с ентусиазираното си присъствие, че четенето е важно и модерно и никога няма да отмре.

Най-малките старозагорци бяха най-възторжените и запалени участници в маратона и се представиха с достойни за похвала умения в четенето и с очарователен артистизъм се изявиха в драматизациите на любими приказки. За първи път се присъединиха и участници от друга община – малчуганите от ЦДГ „Синчец” в Павел баня събраха бурни овации с превъплъщенията си в героите от „Маминото жабче”.

На завиден интерес се радваха и организираните срещи с авторитетни и уважавани творци, сред които желязната лейди Ренета Инджова, младата и талантлива Яница Маринова, преводачката от английски език и журналистка Зорница Христова, писателката Жюстин Томс, преподавателят легенда проф. Симеон Хаджикосев и др.

12-ият Маратон „Четяща Стара Загора” беше организиран от Библиотека „Родина”, в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески” и с подкрепата на Община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров беше отново патрон на инициативата. Програмата на община Стара Загора е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни