Незаконна колекция от антични монети и древни артефакти

Полицията конфискува незаконна колекция от антични монети и древни артефакти

Колекция от антични и средновековни монети и други артефакти, които на брой са над 2000 е намерена и иззета от полицията от частен дом в Стара Загора. Преобладават монетите, които са близо 1700.

Сред археологическите ценности има и 49 монети, които най-вероятно са златни, а също и древни артефакти, като например апликации от конска сбруя, също от злато и накити. Колекцията включва и керамика, която също тепърва ще бъде обект на археологически изследвания.

Съвсем предварителен оглед от специалист нумизмат от Регионалния исторически музей в Стара Загора показва, че около две трети от монетите са римски и са от периода 2 – 4 век. Има обаче и тракийски, които вероятно ще се датират от 4-ти век пр.н.е. Друга част от монетите са от византийската епоха и османски от средновековието. Възможно е нелегалната колекция да е събирана дълго време и произходът ѝ да е частично или изцяло от иманярска дейност.

Цялата сбирка е открита от полицията след подаден сигнал. За 72 часа с прокурорско нареждане е задържан е мъж на около 60 години. Той не е регистриран като колекционер, не е осъждан. От дома му са иззети също и старинна пушка, револвер и малък пистолет, произведен в първите десетилетия на 20-и век, съобщи старши комисар Георги Хаджиев, директор на Областната дирекция на МВР – Стара Загора. Ако пистолетът се окаже технически изправен задържаният ще получи и обвинение за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, освен за притежанието на археологическите обекти, уточни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

hadzhiev atanasovСтарши комисар Георги Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Стара Загора (в ляво) и  Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора

www.infoz.bg  www.infoz.bg