Не изхвърляйте мокри кърпички в тоалетната!

Не изхвърляйте мокри кърпички в тоалетната!

Заради новия коронавирус в много страни по света се увеличи и употребата на различни видове мокри и дезинфекциращи кърпички. Миналата седмица властите в Калифорния отправиха официален призив към всички жители на щата да не изхвърлят тези кърпички в тоалетната. Те не се разграждат при досега с вода и могат да запушат канализационните тръби.

Могат дори да предизвикат проблеми в съоръженията за пречистване на водата.Това е свързано не само с големи разходи по отстраняването на аварии – разходи които плащаме всички ние, но води и до неприятни течове на отпадъчни води в нашите жилища, трудности в бизнеса ни, а в по-тежки случай може да доведе до замърсяване на подпочвените води, информират от „Водоснабдяване и канализация” – Стара Загора.

Да помислим преди да изхвърлим отпадъка в тоалетната чиния вместо в кофата за боклук и да си спестим излишните разходи и главоболия! Помогнете да спрем задръстванията в канализацията и да предпазим пречиствателните съоръжения!

Често, без да се замисляме, изхвърляме какви ли не отпадъци в тоалетната чиния или сифона на мивката – мокри кърпички, обемни отпадъци, остатъци от храна. Такива твърди, неразтворими във вода отпадъци засядат в чупките на канализацията и образуват наслагвания, които в един момент напълно препречват пътя на отпадъчната вода. И тя избива където и когато най-малко очакваме.

Задръстването на канализационната инфраструктура е коварен проблем, поради трудността за локализиране му и невъзможността да се установи и да се предотврати навреме, преди да е предизвикал тежки поражения по тръбопроводите и скъпоструващите пречистващи съоръжения.

Последиците са свързани не само със сложни, скъпоструващи операции по отстраняването на авариите и разходи, които утежняват сметките на всички нас, но най-вече е причина за много неприятни наводнявания на жилището с отпадъчни води, спукване на канализационни съоръжения в индустриални зони, които могат да попречат на бизнеса, а понякога дори и до замърсяване на подпочвените води.

Всички изброени тук по-долу отпадъци от нашето ежедневие са най-често причина за тежки аварии по мрежата за отвеждане на отпадъчната вода. Изхвърлете ги в кофата за боклук и си спестете излишните главоболия и нежелани неочаквани разходи:

 • Превързочни и хигиенни материали (тампони, превръзки, мокри тоалетни и бебешки кърпички за еднократна употреба)
 • Почистващи средства (мокри кърпи за прах и всякакви други средства за почистване на мебели, под, прозорци)
 • Кондоми
 • Памучни козметични материали (тампони за почистване на грим, клечки за уши)
 • Конци за зъби, лентички за избелване на зъби
 • Коса и козина/пера от домашни любимци
 • Котешки тоалетни
 • Ножчета за бръснене, спринцовки
 • Картонени, пластмасови и найлонови опаковки ( от медикаменти например)
 • Фасове и боклуци в пепелника
 • Животински мазнини
 • Хранителни остатъци (утайка от кафе, неупотребена храна).

Поставете кошчета в санитарните възли, използвайте филтри и задържащи решетки на сифоните. Горещите мазнини и хранителните остатъци отделяйте в отделен съд и ги изхвърлете в кофата за боклук след като това е възможно, съветват от водоснабдителното дружество.

www.infoz.bg  www.infoz.bg