Над 3800 старозагорци празнуват на Тодоровден

Над 3800 старозагорци празнуват на Тодоровден

На големия църковен празник - Тодоровден, за имен ден ще почерпят общо 3826 жители на Общината, сред които 639 старозагорки с името Теодора и 525 представители на силния пол с името Теодор. Малко над хиляда са господата, носещи името Тодор в Стара Загора, дамите с име Тодора са 39, а с Тодорка - 332 старозагорки, сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора. На 20 март поздрави ще приемат още Божидар и Божидара, съответно – 593 и 237, както и Юлиян (96) и Юлияна (57).

Дамите, които ще имат повод да почерпят, са още Дора (166) и Доротея (71) и набиращите все по-голяма популярност Тея (39) и Теа (23).

Тодоровден, наричан също Тодорица, е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „Тудоровска леща“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg