Търновски суджук – храна с традиционно специфичен характер

Европейската комисия одобри вписването на продукта „Търновски суджук“ в Регистъра на храните с традиционно специфичен характер. Името на продукт, който е регистриран като храна с традиционно специфичен характер, го защитава от фалшифициране и злоупотреба. Продуктът „Търновски суджук“ се произвежда повече от 50 години, чрез прилагане на оригинална технология. Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.

logo tsg bg

Колбасът Търновски суджук се произвежда от различни предприятия, като технологията включва подходящо сортиране на говеждото месо, подбиране и дозиране на естествените подправки, оформянето на отделните парчета под формата на подкова, както и специфичния процес на пресоване и сушене, с което се постига уникалната сплесната форма.

През 1954 г. на миналия век във Велико Търново е построен голям месокомбинат, отговарящ на всички хигиенни и технологични изисквания. Продължително време предприятието е от водещите в страната по отношение качеството на месните продукти и експортната дейност. Тук именно първоначално е произведен и утвърден „Търновски суджук“.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на 63 вече защитени традиционни специалитети.

www.infoz.bg  www.infoz.bg