Създадено в лаборатории месо (ин витро) получи достъп до пазара

Властите в САЩ издадоха разрешения за продажба на месо, отгледано от клетъчни култури и създадено в лаборатории. Министерството на земеделието на САЩ обяви, че дава разрешение на две дружества (Upside Foods и Good Meat) да продават лабораторно отгледано от тях пилешко месо. Това одобрение ще промени съществено начина, по който месото идва до трапезата.

laboratorno meso

„Това е огромна стъпка към по-устойчиво бъдеще – такова, което запазва избора и живота“, коментира основателката и главен изпълнителен директор на Upside Foods Ума Валети.

Главният изпълнителен директор на Good Meat Джош Тетрик поясни, че неговата компания е единствената в света, която досега е продавала лабораторно отгледано месо след одобрението през 2020 г. в Сингапур. „А сега то има одобрение да се продава на потребителите в най-голямата икономика в света“, казва той.

Upside Foods вече има първата си поръчка от ресторанта Bar Crenn на известния френски готвач Доминик Крен в Сан Франциско, Калифорния. Good Meat, от друга страна, работи по първата продукция за испанския готвач звезда Хосе Андрес, който управлява няколко ресторанта в столицата на САЩ Вашингтон, наред с други места.

Лабораторно отгледаното месо от клетъчни култури предлага животински протеини без проблемите, свързани с фабричното отглеждане и убиването на животни. То не трябва да се бърка с алтернативи на растителна основа, като соевите бургери, които имитират вкуса и текстурата на месото, но не съдържат животински протеини.

Консумацията на месо в световен мащаб е двигател на изменението на климата – главно поради огромните площи, използвани за фабрично отглеждане, и свързаните с това емисии на метан, наред с други неща. Изкуствено произведеното месо от лабораторията, известно още като ин витро месо, се предполага, че ще осигури лек за това – поне така твърдят неговите поддръжници.

Критиците обаче поясняват, че производството на лабораторно месо изисква огромни количества енергия. Поради това те се питат дали лабораторно отглежданото месо наистина е по-екологично от конвенционалното.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg