Невероятните скулптури на Селчук Йълмаз

Да превърнеш боклука в изкуство! Невероятните скулптури на Селчук Йълмаз

Турският артист Селчук Йълмаз придоби голяма популярност в интернет, след като преди време създаде изумителна скулптура във формата на лъв, изработена от близо 4 хиляди парчета стар метал. Произведението, наречено Aslan (от турски: лъв), тежи близо 250 килограма и авторът влага в него цели 10 месеца, изпълнени с прецизен труд.

Да превърнеш боклука в изкуство! Невероятните скулптури на Селчук ЙълмазПрез това време той оформя ръчно всяко късче метал.

Днес, близо две години след създаването на Aslan, Селчук Йълмъз отново е на “гребена на вълната”. Този път вниманието на милиони негови почитатели по света е заслужено привлечено от нови творби на скулптора, изработени, разбира се, от любимите му ковано желязо и заварена стомана. А ето и какво споделя самият той за творчеството си пред онлайн изданието Bored Panda:

Да превърнеш боклука в изкуство! Невероятните скулптури на Селчук Йълмаз"Живея в Истанбул - препълнен град, който често ме кара да се чувствам отчужден от всичко и всички наоколо. Особено когато виждам, че светът се върти около идеята за консумацията. За да се справя с тези неприятни чувства, през летните месеци се оттеглям в планината, където природата ми помага да се свържа отново с наистина важните неща и да елиминирам усещането за изолираност" - казва Селчук Йълмъз.

"За мен именно самотата е врата към творчеството. Изкуството ми идва като пряк отговор на ширещото се социално отчуждение… Творчеството е жив във всяко едно значение на думата процес. Творчеството е еволюция, чийто основен двигател е търпението.

Това, с което всички разполагаме, е време и пространство да използваме творчеството, за да ставаме по-добри. Когато използвам метални късове, аз всъщност боравя именно с времето и пространството, с миналото и бъдещето, с целия живот" - обяснява творецът.

infoz autor Гергана Няголова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24