Европейската комисия разреши употребата на ваксината на Novavax

Днес Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Novavax ваксина Nuvaxovid срещу ковид. Това е петата ваксина, разрешена за употреба в Европейския съюз. Разрешението, подкрепено от държавите членки, идва след като Европейската агенция по лекарствата даде положителна научна препоръка.

Тя е основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината.

По-нататъшни стъпки

Комисията подписа договора с Novavax на 4 август 2021 г. С разрешението за търговия при определени условия Novavax ще може да достави в ЕС от първото тримесечие на 2022 г. нататък до 100 милиона дози от своята ваксина срещу ковид. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 100 милиона дози през периода 2022—2023 г. Първите дози се очаква да пристигнат през началните месеци на 2022 г., а за първото тримесечие държавите членки са поръчали около 27 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 2,4 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, 460 милиона дози от ваксината на Moderna, 400 милиона дози от AstraZeneca, както и 400 милиона дози от Janssen.

syringe

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24