▶️ Роберта Мецола е избрана за председател на Европейския парламент

Във вторник евродепутатите избраха Роберта Мецола (ЕНП, Малта) за председател на Европейския парламент до 2024 г. с 458 гласа на първи тур. Роберта Мецола спечели изборите на първи тур на гласуване, където от трима кандидати, в тайно гласуване от дистанция, получи абсолютно мнозинство – 458 гласа от 690 подадени гласове.

В началото на работния ден Косма Злотовски (ЕКР, Полша) оттегли кандидатурата си, с което броят на кандидатите намаля до трима.

Председателят Мецола ще ръководи Парламента през втората половина на настоящия законодателен мандат, до съставянето на нов Парламент след европейските избори през 2024 г., съобщиха от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Резултати

  • Роберта Мецола (ЕНП, Малта) - 458
  • Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция) - 101
  • Сира Рего (Левицата, Испания) - 57

Упражнили правото си на вот: 690 депутати.

Празни или невалидни бюлетини: 74.

Абсолютно мнозинство от подадените гласове: 309.

Коя е Роберта Мецола?

Роберта Мецола е родена в Малта през 1979 г. и е член на Европейския парламент от 2013 г. Тя e най-младият евродепутат заемал поста на председател на Европейския парламент. Роберта Мецола стана първи заместник-председател на Европейския парламент през ноември 2020 г. Изпълнява длъжността председател на Парламента, след като председателят Давид Сасоли почина на 11 януари. Тя е третата жена председател на Европейския парламент след Симон Вейл (1979 – 1982 г.) и Никол Фонтен (1999 – 2002 г.).

В обръщение към Парламента веднага след гласуването, Роберта Мецола заяви: „Първото нещо, което бих искал да направя като председател, е да се замисля за наследството на Давид Сасоли: той беше борец, бореше се за Европа и за нас, за този Парламент... Като председател ще отдам почит на Дейвид Сасоли, като винаги отстоявам Европа, нашите общи ценности – демокрация, достойнство, справедливост, солидарност, равенство, върховенство на закона и основни права“.

„Искам хората да си възвърнат вярата и ентусиазма за нашия проект. Скъпи европейци, през следващите години хората в цяла Европа ще очакват от нашата институция лидерство и насока, докато други ще продължат да подлагат на изпитание границите на нашите демократични ценности и европейски принципи. Трябва да дадем отпор на антиевропейския наратив, който се налага толкова лесно и бързо. Дезинформацията, допълнително засилена по време на пандемията, подхранва цинизма и евтините решения на национализма, авторитаризма, протекционизма и изолационизма“, добави тя.

Председателят Мецола подчерта, че „Европа е точно обратното. Тя означава да се застъпваме един за друг, да сближим нашите народи. Тя означава всички ние да защитаваме онези принципи на майките и бащите основатели, които ни изведоха от пепелищата на войната и холокоста към мира, надеждата и просперитета. Преди 22 години Никол Фонтейн беше избрана 20 години след Симон Вейл. Няма да минат още две десетилетия, докато следващата жена заеме този пост“, каза тя.

Обръщение на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола

 

metsola

www.infoz.bg  www.infoz.bg