EVN подкрепя профусионалното обучение чрез обновена класна стая и ангажираност в процеса

EVN подкрепя професионалното образование чрез обновена класна стая и ангажираност в процеса

Новообзаведена от ЕVN класна стая в Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Раковски“ – Стара Загора беше представена пред партньори на училището. С финансиране на „Електроразпределение юг“, дружество на „ЕВН България“, е създадена и учебна стена, показваща пътя на електрическия ток.

X3 02797

При откриването лентата беше прерязана от директора на професионалната гимназия инж. Даниела Пашова и от Златко Братоев, ръководител в електроразпределителното дружество. На събитието присъстваха също и други ръководители от предприятието, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов.

„Като представители на бизнеса ние подаваме ръка на професионалните гимназии. Но в този процес активно трябва да се включи и държавата, която има роля за налагането и развитието на дуалната форма на обучение в образователната ни система“ – каза Златко Братоев, член на Съвета на директорите на „Електроразпределение – Юг“, част от структурата на Групата на EVN в България. Той пожела на учениците в специалността „Електротехника“ от професионалната гимназия освен успешни професионалисти да бъдат и добри хора. Самият той е завършил същата специалност, работил е като електромонтьор, а след това и на други длъжности, за да стигне до ръководната позиция. Този факт беше посочен на учениците като пример за възможност за добро професионално и кариерно развитие.

Учениците получиха изцяло нови мебели, техника, обучителни табла и други пособия, които ще им бъдат в полза по време на трупането на знания. Това е пета класна стая, която бива оборудвана от EVN в България, а общо 365 деца са минали през програмата за дуално обучение, която позволява на учениците да участват физически в реална работна обстановка. Обновеният и оборудван с материали и информационни табла кабинет е предпоставка за получаване на качествено образование и дава възможност за желаната от учениците професионална реализация.

„Партньорството ни с ЕВН е от години. Подадоха ни ръка и благодарение на тях програмата за дуално обучение се осъществява успешно“ – каза директорът на гимназията инж. Даниела Пашова. Тя уточни, че 10 ученици са приети да се обучават от ЕВН, като останалите деца от паралелката също са включени в практически занятия в други фирми. Учениците са удовлетворени от участието си в програмата, заради вниманието, което получават и възможността да придобият практически умения в сферата, в която се учат.

Ръководителите на предприятия имат пряк интерес от развитие на дуалната форма на обучение в професионалните училища. Ако условията при тях се харесат на бъдещите млади специалисти, те могат да започнат работа в конкретното предприятие. В момента в България има засилено търсене на специалисти, които са завършили специалност „Електротехника“, но това е само един от много примери, които могат да се видят в различни сектори на икономиката.

ЕВН имат активна позиция и участват в живота на професионалната гимназия, като целта е да покажат на учениците какво представлява фирмата и какви са условията за работа, да покажат своето „лице“. Специалисти от дружеството участват с лекции при подготовката на децата. Дружеството е партньор на 11 професионални гимназии и приема стотици ученици в организираните практически занятия. Създаването на специализирания кабинет също е удачна форма на комуникация и сътрудничество, потвърдиха и самите ученици, които при конкретната среща проявиха интерес как е започнала дуалната форма на обучение в българските училища и какво може да се очаква в близко бъдеще при развитието на тази програма.

X3 02793

X3 02806

X3 02808

X3 02820

X3 02835

X3 02831

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber