Всички пенсионери ще получат по 70 лева коледна добавка

Служебното правителство осигури 142 млн. лв. за изплащането на коледни добавки за всички български пенсионери в размер на 70 лв. Това съобщи министърът на финансите Росица Велкова след края на редовното заседание на кабинета. Инфлацията у нас за първи път обръща тренда и започва леко да се забавя с 1,1 процентни пункта от 18,7% през септември т.г. на 17,6% през октомври т.г.

retiree

Очакваното забавяне е в съответствие с макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. Това се дължи на спад в цените на енергоносителите – газ, петрол и др., за което служебното правителство целенасочено работеше, отбеляза министър Велкова, информираха от пресцентъра на Министерски съвет.

В рамките на своята последователна политика за подкрепа на доходите на населението, служебното правителство днес прие извънредната мярка, свързана с осигуряването на допълнителен ресурс за бюджета на Държавното обществено осигуряване, което позволява изплащането на еднократни допълнителни суми през месец декември на всеки един пенсионер в размер на 70 лв. Това ще се отрази пряко върху доходите на 2 034 000 пенсионери като добавките ще се изплатят заедно с пенсиите за декември, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Вицепремиерът добави, че съвместно с министъра на финансите ще бъдат стартирани разговори със социалните партньори по отношение на вижданията им за развитието на минималната работна заплата през 2023 г., заяви Лазаров. Предвижда се срещата да се проведе в края на седмицата.

www.infoz.bg  www.infoz.bg