Как да дресираме кучето си?

Дресировката на кучето е важна част от възпитанието му и това може да допринесе за подобряване на живота в жилището и да направи престоя на членовете на цялото домакинство по-приятен и лесен. Дресирането е част от отглеждането на животното и изисква отделянето на нужното време и търпение. От Bazar.bg по-долу ще дадат някои насоки, което ще направи обучението на животното по-лесно и ефективно.

obyava dom kuche

Защо е необходимо дресиране на кучетата?

Желаното поведение на четириногия приятел при отделните стопани е различно. За някои е достатъчно животното да посреща дружелюбно гостите и да не прави бели. Други имат по-високи изисквания към възпитанието на кучето и искат да изпълнява различни команди. И все пак, целта на дресирането е придобиване на знания относно базовите норми на поведение и получаване на нужната дисциплина. Това ще позволи приятното и пълноценно съжителство с останалите членове на домакинството. Важно е да се внуши на кучето, че трябва да слуша и уважава собственика си.

Дресирането на любимците, които са без порода или предлагани като евтини кучета, е по-трудно и може да отнеме повече време, отколкото при обучението на породисто четириного. Разбира се, това не винаги има пряко влияние на животното, средата и грижите са ключови във възпитанието без значение дали вашият приятел е представител на някоя порода или не.

Има ли значение породата?

Преди дресиране, трябва правилно да се избере породата на кучето. Те притежават различни характеристики и са подходящи за отделни случаи. При нужда от порода, която лесно се поддава на трениране и се вписва в живота в града, пуделът е идеалното куче. Възможен е изборът и на по-голямо животно. Ако се нуждаете от добър пазач на дома ви, ротвайлерът или доберманът са подходящи.

Ако трябва да определим най-лесната порода за дресиране, то според учените от Университета на Британска Колумбия, това е Бордър коли. Смята се за изключително умно животно, което всячески се старае да угажда на стопанина си.

Разбират ли кучетата какво им казваме?

Дълго време се е смятало, че четириногите приятели на човека не разбират хорската реч и реагират само на интонацията и тембъра на гласа. Според провеждани проучвания и експерименти, кучетата могат да различават отделните думи и фрази – това позволява усвояването на командите по време на дресирането.

Какво е важно да знаем, преди дресиране на кучето?

Съществува един нюанс, който обучаващият четириногото си животно трябва да знае – интонацията оказва влияние върху възприемането на командите. Кучетата имат по-остър и фин слух от човека, което им позволява перфектно да различават и най-малките промени в гласа.

Всички команди се изричат в заповедна форма, с твърд и спокоен тон, а домашният любимец да бъде любезно насърчаван за тяхното изпълнение. Ако животното не желае да направи нужните движения, гласът се променя, тонът се повишава и се издават настойчиви дори резки нотки. Препоръчителна е и паралелната употреба на жестове.

cena domashno kuche

На каква възраст трябва да е кучето?

Според различни автори на специализирани книги за дресиране на кучета, обучението започва на осмата седмица, а според други – на шестия месец след раждането му. Това е доста голям времеви период и пак остава объркването сред читателите коя е точната възраст за начало? Истината е, че на 8-мата седмица след раждането, кучето трябва да се отдели от майката и тогава настъпва времето, когато постепенно може да започне и възпитанието му за изпълнение на желаните команди. В този период животното е най-податливо към възприемчивост и по-лесно усвоява нови умения.

При дресирането е препоръчителна употребата на метода с кликер, който се използва всеки път, когато питомецът ви изпълни правилно командата. По този начин го поощряваме и му даваме да хапне вкусна храна.

Ако четириногият ви приятел е по-възрастен, но все още не е дресиран, не е късно да започнете с уроците, но знайте, че това ще отнема повече време и трябва да бъдете по-търпеливи. Дресирането на кучето е дълъг процес и, за да е ефективно, изисква настойчивост и упоритост до постигане на желаните резултати. Не бива да очаквате, че животното ще се научи за един ден или една седмица.

Какви команди трябва да научим кучето да изпълнява?

Съществуват набор от команди, които всяко добре тренирано и интелигентно куче трябва да знае и да изпълнява при подаването им от неговия стопанин:

  • „Място“ – когато питомецът започне да си ляга, където реши, всеки път го взимайте и го носете на пригоденото за него място, с изговаряне на думата „Място“. Когато бъде изкомандвано, четириногото остава на мястото си, докато не го повикате;
  • „Ела при мен“ – при всяко извикване на животинчето, повтаряйте името му и после изговаряйте ясно и отчетливо „Ела при мен“. За по-лесно усвояване, при правилно изпълнение го стимулирайте с награда в ръка. Първоначалните тренировки стават от кратки разстояния;
  • „Редом“ – при изпълнението, четириногият ученик върви редом до левия ви крак. Обучението става на улицата и изисква многократни повторения. Държи се на къса каишка, но при свободно движение и се контролира до желаната позиция с придърпване на повода при изоставане или избързване. Всеки път при правилно изпълнение се подава командата „Редом“. При правилно приложение се подава лакомство и поощрение с погалване;
  • „Върви“ – това означава, че четириногият е свободен да тича, след като произнесете думата, разкопчаете каишката и покажете с ръка, в коя посока да поеме. Тренировката трябва да се извършва на места, където няма коли и много преминаващи наоколо хора;
  • „Седни“ – при изпълнението, питомецът трябва да се намира до левия ви крак, да го хванете на къса каишка с дясната ръка и с лявата да натиснете леко и плавно кръста му докато седне. За по-лесното изпълнение, каишката едновременно се издърпва леко нагоре и назад, паралелно с което се изговаря и командата. При изпълнение, непременно следва храна;
  • „Легни“ – за да накарате четириногото да легне, изговаряте „Легни“ и с лявата ръка го натискате в областта на холката, а с дясната опъвате плавно каишката напред и надолу. При нужда се хващат предните крака и се издърпват напред до пълно лягане.

За повишена ефективност на обучението, можете да закупите и някои допълнителни спомагателни уреди. В случай, че нямате възможност да отделите нужното време за дресиране, съществуват и специализирани училища, където четириногият ви приятел ще получи най-добрите практики в областта.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg