Persea americana, е това което наричаме авокадо. Този плод е буквално безценен заради високата си хранителна стойност и успешно се добавя във всички видове ястия, заради добрия си вкус и богата текстура. Има много видове авокадо, а формата и цветът на плода варират. То се нарежда сред челните места в списъка на най-здравословните храни на планетата и е с високо съдържание на полезни мазнини.

Също така авокадото съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините A, B, C, E и K, желязо, фосфор, мед, калий и магнезий. Поради тази причина, ежедневната му консумация може да ни помогне да се справим с много здравословни проблеми, както и успешно да балансираме хранителния си режим.
Този плод съдържа между 250 и 320 килокалории, 3 – 4 грама протеин и 28 – 32 грама полезни мазнини. Въпреки, че съдържа 14 – 18 грама въглехидрати, около 15 грама от тях са фибри, което го прави полезна растителна храна за всички видове диети за отслабване или покачване на мускулна маса. То не съдържа холестерол или натрий и е с ниско съдържание на наситени мазнини.
Няколко ползи от авокадото
Плодът авокадо, е богат на мононенаситени мастни киселини. Около 77% от калориите му са от мазнините, които се съдържат в него. Основната част от тях е олеиновата киселина, а тя намалява възпалителните процеси и оказва благоприятно влияние върху гените, които се свързват предотвратяването на заболявания от рак. Освен това, мазнините на авокадото са много устойчиви на окисление в следствие на високи температури и това го прави идеална мазнина за готвене.
Още една хранителна съставка на авокадото са фибрите. Комбинацията между тях и други важни хранителни вещества:
- подпомага отслабването, като засища и регулира апетита
- регулира кръвната захар, като допринася разнообразие от макронутриенти, като белтъчини, въглехидрати и мазнини
- редуцира риска от различни заболявания, като предоставя на организма необходимото, за да работи пълноценно.
В един плод авокадо се съдържат около 13 – 14 грама фибри, което е малко повече от половината на препоръчителния минимален дневен прием.
Авокадото има високо съдържание на калий, а той е важен минерал за организма.
Въпреки, че бананите се считат за най-добрия източник на калий, авокадото определено не отстъпва, тъй като в 100 грама от него се съдържа 14% от препоръчителния дневен прием, в сравнение с 10% съдържащи се в бананите.
Доказано е, чрез много проведени изследвания, че авокадото оказва изключително благоприятно въздействие върху работата на сърцето и сърдечно-съдовата система.
Нивата на триглицеридите, холестерола, кръвното налягане са маркери за риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
За жалост, артритът е много разпространена болест, като са познати много видове от заболяването и обикновено това са хронични проблеми, с които хората живеят през по-голямата част от живота си. Екстрактът от авокадо помага за облекчаване на симптомите на артрит.
Авокадото въздейства благоприятно върху кожата и очите, тъй като е отличен източник на каротеноиди лутеин и зеаксантин.Те предпазват от дегенерация на макулата и поддържат яснотата във фокуса на зрението. Те действат, като буфери срещу вредното влияние на UV лъчите и поддържат кожата здрава и еластична. Това са само някои от полезните свойства на авокадото. То е отлична храна, пълна с ценни хранителни вещества, които липсват в съвременното меню на човек.
Ако все още се чудите, какво може да приготвите с авокадо, ще ви улесним с тази чудесна рецепта, която ще ви накара да си оближете пръстите и ще ви остави без думи:
Лодки от авокадо с бекон и яйце
Необходими продукти:
- 1 авокадо (около 140 гр.)
- 2 яйца
- 1 парче запържен и нарязан на ситно бекон (около 20 гр.)
- 1 супена лъжица настъргано сирене чедър (около 14 гр.)
- щипка сол.
Приготвяне: Загрейте фурната до 220 градуса. Започнете, като разрежете авокадото наполовина и отстраните костилката. С помощта на лъжица издълбайте част от авокадото, така че да е малко по-голямо от яйцата, които сте подготвили. Поставете в тава за мъфини, за да запазите авокадото стабилно по време на готвене. Чукнете яйцата и ги добавете към вътрешността на авокадото. Отгоре поръсете настърганото сирене с щипка сол и парченцата бекон. Гответе 14 – 16 минути. Сервирайте топло.