Как да се отървете от охлювите в градината?

Охлювите са нежелани гости за всеки градинар. Те нанасят вреда по цветята, зеленчуците и плодовете, но и развалят визията на внимателно поддържаната територия. Ако търсите начин за отърваване от тези неприятни вредители, специалистите от Otrovi.com споделят няколко съвета, които ще ви помогнат за справяне с охлювите.

Какви природни методи има за борба с охлювите?

Природата ни предлага множество безопасни начини за отърваване от тези неканени гости. Ето някои от тях, които не се налага да си набавяте допълнително, защото всеки разполага с тях в дома си:

 • кафе – това е един от най-ефективните методи за отърваване от охлювите. Утайката от кафето ги отблъсква и предпазва растенията от тяхната атака;
 • сода бикарбонат – разпръснете малко сода около зоната, където са концентрирани вредителите. Тя ще ги отблъсне и по този начин ще се предпазите от тях;
 • бира – бирата доказано привлича охлювите. Направете капани – напълнете малки съдове с бира и ги заровете в земята. Охлювите влизат в съда и се удавят.

Биологичните методи винаги са предпочитани опции за отърваване от всякакви вредители. Специалистите съветват да се започне първо с тях и ако не подействат, да се прибегне и до други изпитани варианти.

Препарати срещу охлюви: възможности и предпазни мерки

борба срещу вредители Otrovi.com

Ако природните методи не са достатъчно ефективни, съществуват различни препарати, които могат да бъдат полезни за отърваване от охлювите. Някои от тях са био продукти и са безопасни за околната среда, докато други съдържат химикали и изискват специални предпазни мерки и повишено внимание при употреба.

Био препарати

Някои от тях съдържат естествени съставки, които ги отблъскват или ги унищожават. Те са безопасни за околната среда и не вредят на други организми.

 • нематоди – един от популярните био методи за отърваване от охлюви е въвеждането на нематоди в почвата. Тези микроскопични червеи атакуват охлювите отвътре, като ги убиват ефективно;
 • диатомит – тази природна скала също помага за отблъскване на охлювите. Тя нанася микроскопични нарязвания по коремчетата им, които ги дразнят;
 • атрактант – това е течна примамка за охлюви, която се поставя в капани за охлюви. Напълно безвредна е за хора и животни и не съдържа биоциди или отрови.

Химически препарати

Те обикновено са по-ефективни, но може да създадат опасност за други организми и за околната среда. При употребата им, следвайте стриктно инструкциите на опаковката и винаги вземайте необходимите предпазни мерки.

 • металдехид – това е една от най-популярните активни съставки в химикалите срещу охлюви. Той работи като примамка, която убива охлювите, когато я консумират. Важно е да се знае, че този препарат е токсичен и може да бъде опасен за домашни любимци и деца;
 • железен фосфат – по-безопасен от металдехида, железният фосфат е друга активна съставка, използвана в химическите препарати. Той също действа като примамка и е безопасен за домашни любимци и деца.

Въпреки че са по-ефективни, химическите средства трябва да се използват с повишено внимание. Винаги следвайте указанията на опаковката и бъдете внимателни при използване на отрови в близост до места, където играят деца или има домашни любимци.

Практически съвети за предотвратяване на появата на охлюви в градината

Най-добрата защита понякога е превенцията. Ето няколко съвета, които ще помогнат за отърваване от тези неприятели:

 • поддържайте градината си суха – тези неприятели предпочитат влажни места, така че поддържането на околната среда суха може да бъде един подходящ начин за прогонването на тези вредители;
 • използвайте бариери – лесно може да поставите бариери от камъни, ситен пясък или дори медни ленти, които ефективно да предотвратят нашествията;
 • редовно проверявайте двора и градината – това ще ви помогне за премахването на неканените гости, преди те да се размножат и да задълбочат проблема.

Комбинацията от природни методи и практически съвети, както и използването на различни препарати, устройства или уреди, може да ви е от полза за отърваването от охлювите и за поддържането на градината ви красива и здрава. Не забравяйте, че може да се допитате и до специалисти в областта, в случай че не успеете да се справите сами. Те ще ви помогнат навреме да овладеете ситуацията и да избегнете повторната поява на тези вредители.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24