Авто масла: Няколко интересни факта за моторното масло

Няколко интересни факта за моторното масло

Моторното масло играе ключова роля във функционирането на вашия автомобил. Макар много шофьори може да го приемат за даденост, моторното масло е очарователна и сложна субстанция, която заслужава нашето внимание, ако искаме да знаем какво се случва под капака на колата ни. В тази статия ще навлезем в света на моторните масла, със специален фокус върху моторното масло Motul, марка, известна с отличните си постижения за смазване.

Също така ще разкрием някои интригуващи факти за моторното масло, които ще променят начина, по който мислите за този основен компонент.

Основната функция на моторното масло

Моторното масло е жизнената сила на двигателя. Основната му цел е да смазва движещите се части на двигателя, намалявайки триенето и предотвратявайки прекомерно износване. Но това не е всичко, което прави. Моторното масло също играе жизненоважна роля в следните дейности:

  • Охлаждане: моторното масло помага за разсейването на топлината, генерирана по време на работата на двигателя, предотвратявайки прегряването му и потенциални скъпоструващи повреди.
  • Почистване: действа като почистващ агент, като отстранява замърсители и отломки, които могат да се натрупат в двигателя и да предизвикат повреди или намалена мощност.
  • Уплътнение: моторното масло образува защитен филм върху компонентите на двигателя, осигурявайки плътно уплътнение между буталата и цилиндрите, като по този начин предотвратява течове и поддържа компресия.

Какво не знаете за моторните масла?

Производителите на моторни масла, като Motul инвестират хиляди долари в подобрения всяка година. Формулата на моторните масла днес няма нищо общо с формулата им преди 30 години. Днес двигателите са по-мощни, по-бързи и естествено имат необходимостта от по-различна смазка. Моторното масло е изминало дълъг път от създаването си. В ранните дни на автомобилите, за смазка често се е използвал суровият петрол. За щастие, модерното моторно масло е внимателно разработен продукт, проектиран да издържа на екстремни условия.

Друг интересен факт е, че вискозитетът на моторното масло, измерен в числа като 5W-30 или 10W-40, определя колко добре тече течността при различни температури. По-тънките масла с по-ниски числа (например MOTUL 8100 X-clean EFE 5W30) текат по-добре при студено време, докато по-гъстите масла с по-високи числа (например 40) са по-подходящи за горещи условия.

Със сигурност сте попадали и на диспути дали синтетичните масла са по-добри. Има продължаващ дебат за синтетичното срещу конвенционалното моторно масло вече години наред. Синтетичните масла са силно рафинирани и предлагат превъзходна производителност и защита. Обаче конвенционалните масла често са по-бюджетни и не трябва да правите голям разход, купувайки ги. Тоест ако поддържате няколко коли, то със сигурност разходите ви са от значение.

Друг много чест спор е на колко време трябва да се подменя маслото. Честота на смяна на маслото зависи от вида на автомобила, неговият двигател и цялостната препоръка на автомонтьора. Всичко друго са просто числа, които се споделят напразно в пространството. Консултирайте се с ръководството ви за препоръчаните от производителя интервали за смяна на маслото и дори, ако се налага го покажете на вашия автомонтьор. Така той ще знае кога е време да ви подсети, че трябва да сменяте масло.

Доливането на моторно масло може да става по всяко време, така че него не го съобразявайте с цялостната подмяна. Когато доливате обаче не забравяйте да паркирате на равна повърхност и да изчакате двигателят да изстине преди да отворите капачката на маслото. В противен случай ще се изгорите. Ако не сте убедени как да си долеете моторно масло, не го правете сами в никакъв случай.

Няма как да не споменем и екологичността, която е изключително важна тема последните няколко години. Използваното моторно масло може да се рециклира и прерафинира, намалявайки въздействието върху околната среда. Всъщност един галон рециклирано масло може да захрани кола за много километри, спестявайки енергия и ресурси. Всичко е въпрос на съобразност и а на еко отговорност.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg