„(Не)очаквана изложба“ в Художествена галерия – Стара Загора

На 28 март 2024 г. от 18:00 часа Художествена галерия – Стара Загора кани жители и гости на града на една „(Не)очаквана изложба“, в която ще бъдат показани 74 живописни творби малък формат на старозагорския художник Димо Генов. Произведенията са създадени през различен времеви период и обхващат художествените търсения на автора от 60-те години и до днес.

Въпреки множеството негови участия в различни художествени форуми и самостоятелни изложби в нашия град, голяма част от творбите не са представяни досега пред старозагорската публика.

Димо Генов е роден в град Стара Загора през 1947 година. Целият му съзнателен живот е свързан с рисуването и живописта още от Художествената гимназия в София (1961 – 1966) и през годините като студент във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където се дипломира през 1974 г. в ателието на Янаки Манасиев. Успоредно с творческата му дейност, между 1974 и 1982 година, Димо Генов преподава в Института за детски учители „Анастасия Тошева“ в Стара Загора и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, където е асистент на своя учител. Участва в редица национални и международни изложби в страната и извън нея и осъществява десетки самостоятелни представяния. Неговата работа като директор на Художествената галерия в Раднево (1982 – 1987), председател на представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора и дългогодишен уредник на отдел „Живопис“ в Художествена галерия – Стара Загора, допълват творческата му биография с активно присъствие в художествения и обществения живот на града. 

dimo genov izlozhba 

новини Стара Загора  www.infoz.bg