Историята на металните гайки и болтове

Широкото разпространение на металните гайки и болтове се дължи на развитието и иновативността в инженерството и металургията. Възприемаме ги като даденост, но тези крепежни елементи и инструментите към тях имат своята история.

Преди болтовете да бъдат създадени и възприети като универсален и стандартен тип крепежен елемент е трябвало да се развият коването, щамповането и машинните техники.

Древни гайки и винтове

Гайките и болтовете са част от система затягащи елементи, посредством резби. Те датират от времето на древния асирийски цар Сенахериб от 7-и век пр. н. е. Цар Сенахериб използвал винтовете като допълнителни части към помпите, които се използвали за пълнене на водните системи, с които се напоявали Висящите градини на Вавилон. Гръцкия математик Архит от Тарентум описва дървени винтове с резби в 3-ти век пр. н. е. Като през 1-ви век пр. н. е.  тези дървени винтове били широко разпространени със своето приложение в петролните и вятърните мелници. Обикновено те били прикрепяни към нещо, което наподобявало постоянна дръжка, която служела за завиващо устройство.

Метални винтове

Металните болтове и винтове се появяват за първи път в Европа през 1400 г. Въпреки това те стават често употребяван крепежен елемент едва през 18-и век, когато са създадени и машините, които да могат да ги произвеждат. Между 1770 и 1798 г. британският създадел на инструменти Джеси Рамсден, британският инженер Хенри Маудсли и америаканският изобретател Дейвид Уилкинс патентоват режещи стругове за направа на винтове и шпилки. Ранните винтове са произвеждани със заоблени глави. Резервните болтове са произвеждани по поръчка и не са били налични в големи количества, за да станат широко разпространени.

Стандартизация

Болтовете с квадратни глави са били често срещани с ранно приложение, защото по онова време съществували инструменти, метали и техники, с които по-лесно се произвеждали. Квадратните глави изисквали по-малък точен толеранс, така че гаечен ключ, който не е със същият размер на болта, но близък до него, е можел да го завие. Квадратните глави са големи и изискват повече пространство, за да се завъртят. През 1841 г. британският създател на инструменти Джоузеф Уитуърт и неговият американски колега Уилям Селърс от Франклинския Университет са предложили да създадат система от стандартизирани резбовани винтове. Скоро тези винтове били последвани и от стандартизирани болтове и гайки, чиито създатели открили нови техники за увеличаване на количеството им, в което да се произвеждат.

boltove gaiki shaibiБесемер

Между 1856 г. и 1876 г. британският металург Сър Хенри Бесемер създава т.нар. бесемеров метод, който представлява начин за масово производство на мека евтина стомана. Когато машинистите използвали чугун и груби форми на стомана, квадратните болтове били лесни за направа. В синхрон с развитието на по-малки и компкактни машини се появила и необходимостта от болтове с по-компактни глави.

Масивна продукция

През 1830 г. Джеймс Насмит, асистент на Хенри Маудсли, създава първата фрезована приставка от струга на пейката на Маудсли, за да направи голяма партида шестостенни глави на болтове за макет, който изграждали за Лондонския музей на науките. До 1840 г. изстудяващите машини стават много разпространени за щамповане на метал. Отнема време до 1880 г., когато стоманените фрези на Бесемер започват производството на нова мека стомана с определена дебелина и количество, преди изстудяващите машини да започнат да изстрелват шестостенни гайки. Тази иновация означава, че щампованите чрез машини гайки от плоски метали, могат да бъдат завинтени в болтове. Големите шестостенни гайки бързо заменят квадратните болтови глави в тежки индустриални приложения.

Военни обстановки

Двете големи войни на 20-и век, екипирането на огромни армии и тяхната поддръжка форсира още повече стандартизацията на материалите на производителите. Шестостенните болтове и гайки и тяхната затягаща система стават важен момент не само във войната, но и обземат виртуално всеки аспект от нашият живот.

Днес различните видове болтове и гайки са масово разпространени и използвани в редица сфери на индустрията. Ако имате нужда от качествени болтове в "ИТТ България" ООД ще откриете голямо разнообразие. В случай, че търсите специфични гайки в itt.bg разполагат с богат асортимент от видове и размери.

infoz autor   www.infoz.bg