Дамски хор Библиофония спечели първо място от международен конкурс

Дамски хор „Библиофония“ спечели първо място на международен конкурс

Дамски хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора с диригент д-р Дончо Донев спечели първо място в категория Хорово изкуство, раздел Обработен фолклор на Втория международен форум „Културно наследство“.

Фестивалът се проведе от 26 до 28 август 2016 г. в крайморския град Балчик.

Във форума участваха състави и индивидуални изпълнители от Украйна, Румъния, Молдова, Гагаузия и България. В конкурсната програма се състезаваха над 50 състава в три категории: Хорово изкуство, Танцово изкуство и Индивидуални изпълнители.

bibliophoniya balchik 03Конкурсът беше журиран от доц. д-р Елена Симеонова, Пламена Цонева – част от екипа на фестивал „Варненско лято” и Галя Гавраилова – директор на национален фолклорен фестивал „Море от ритми”.

Според директора на форума, г-жа Маруся Костова, най-много са били участниците, избрали да се представят в категория Хорово изкуство, където въпреки голямата конкуренция, дамски хор „Библиофония” безапелационно грабна първата награда.

Още на балчишката сцена, по време на церемонията по награждаване, хорът на библиотекарите от града на липите получи покана за един от най-престижните фестивали в страната – „Варненско лято”. Малко по-късно дойде и следващата покана за участие на състава в националния фолклорен фестивал „Море от ритми”.

Това е първата изява на старозагорския хор на конкурсна сцена, а самата формация съществува само от 6 месеца. „Това е невероятен успех за нас” – каза диригентът на хора д-р Дончо Донев. Според него е прецедент състав с толкова кратка история да спечели толкова престижна международна награда.

В Балчик, старозагорският хор, съставен основно от библиотекари, се е представил по-добре от състави с дългогодишна история и многобройни участия и награди от български и международни конкурси.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора изказва искрени благодарности на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на Общинския съвет, на медиите и на всички старозагорци, които подкрепиха мечтата на дамския хор, донесъл поредното признание на Стара Загора.

bibliophoniya balchik 02

Едно от първите изпълнения на Дамски хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора на сцената в библиотеката

www.infoz.bg